Nové onkologické centrum pomůže už za necelý rok

4. 2. 2008 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Tisíce pacientů s rakovinou se do roka dočkají kvalitní péče přímo v kraji a nebudou již muset absolvovat vyčerpávající cesty do Brna či Olomouce. Od 1. ledna 2009 je totiž přivítá nové onkologické centrum ve Zlíně. V Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) k˙němu už rostou nové budovy...


Nemocnice ve Zlíně uleví tisícovkám pacientů, včetně lidí z Kroměřížska

Kromě rekonstruované lůžkové části a nové přístavby začne sloužit i dosud chybějící lineární urychlovač, kterých je sice v republice pět, ale díky nejmodernějšímu softwarovému zázemí bude v republice unikátem. „Ve Zlínském kraji evidujeme v současné době 16 041 pacientů s onkologickými problémy. Na Zlínsku jich je přes sedm, v ostatních regionech kolem tří tisíc,“ informoval vedoucí tiskového oddělení Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod. Za ozařováním dojíždějí převážně do Holešova, Olomouce, Ostravy a Brna. Stejné útrapy zažil i Jindřich Popelka ze Zlína, kterému zjistili nádor v lymfatických uzlinách. „Na ozařování i chemoterapii jsem jezdil sedm měsíců do Brna na Žlutý kopec. Bylo to vyčerpávající,“ zavzpomínal na nemoc, která jej postihla před osmi lety. Už brzy se však nemocní budou léčit ve Zlíně. „Do konce roku by měl být uzavřený zkušební provoz nového onkologického centra a k 1. lednu 2009 by měli být pozváni první pacienti k léčbě,“ sdělil krajský radní zodpovědný za zdravotnictví Bronislav Fuksa.

Nejprve by podle něj měla být dokončena rekonstrukce pavilonu s lůžkovou částí a dalšími potřebnými přístroji, poté lineární urychlovač. „V republice jich je v kvalitě, jaká bude ve Zlíně, jen pět a nejmodernější softwarové vybavení dokonce jediné v celé republice,“ komentoval radní s tím, že celkové náklady na komplex přesáhnou tři sta milionů korun. „Práce jsou rozdělené na osmnáct stavebních objektů. První, spojené s demolicí a rekonstrukcí stávajících objektů, začaly na podzim, celá stavba by měla být hotova letos koncem září,“ sdělil ředitel pro ekonomiku a provoz KNTB Bohumil Janík. Objekty onkologického centra rostou doslova před očima. „Od ledna vzniká hrubá stavba přístavby radioterapeutického oddělení jednadvacátého pavilonu, začátkem února se začne betonovat kobka pro lineární urychlovač,“ poznamenal Janík. Již v červnu by pak měla být montována technologie. Zatím pacienty ošetřují v náhradních prostorách. „Na konci roku jsme evidovali téměř čtyři tisíce nemocných, nyní jim slouží desátý, dvanáctý a sedmnáctý pavilon a na mammografii je odesíláme do Nemocnice Atlas ve Zlíně,“ uvedl primář onkologického oddělení KNTB Milan Kohoutek.

Martina Nováková, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?