Nové operační stoly umožní šumperským lékařům operovat pacienty „hlavou dolů“

27. 7. 2018 7:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři šumperské nemocnice operují pacienty na nových operačních stolech. Kromě toho, že unesou lidi s extrémní nadváhou, umožňují díky svým výjimečným polohovacím schopnostem mnohem lepší manipulaci s pacienty zejména při komplikovaných ortopedických operacích. Nemocnice zakoupila hned čtyři nové stoly v celkové hodnotě devíti miliónů korun.


Nové operační stoly mají ojedinělé polohovací schopnosti a umožňují naklopit pacienta i do takzvané Trendelenburgovy polohy. To znamená, že pacient během operace leží na zádech „hlavou dolů“ a jeho pánev je položena výše než hlava. Nové stoly lze také bočně naklopit, což je vlastnost, kterou přivítají všichni šumperští operatéři napříč jednotlivými odbornostmi. „Nové polohovací schopnosti operačních stolů jsou přínosem pro všechny operační disciplíny a otvírají nové možnosti zejména pro laparoskopické operace,“ vysvětluje biomedicínský inženýr šumperské nemocnice Martin Sikora s tím, že jednou z takových náročných laparoskopických operací, která teď bude pro lékaře díky novým stolům přece jen o něco snadnější, je například odstranění části tlustého střeva.

Novinku přivítali i chirurgové, stoly lze totiž nově nastavit do velmi nízkých poloh, což usnadňuje přístup k pacientovi při protínání měkkých tkání řezem (například skalpelem). „Nové operační stoly jsou lépe ovladatelné a motorizované pohyby jsou teď mnohem jemnější, což zajišťuje i větší bezpečnost pacienta. Stoly jsou navíc konstruovány až do 380 kilové zátěže, takže unesou i extrémně obézní pacienty,“ dodává Ing. Sikora.

Nemocnice Šumperk je soukromým zdravotnickým zařízením, jehož majitelem je od roku 2015
MUDr. Martin Polach. Ten do nemocnice investuje mohutné finanční prostředky. Historicky největší investicí se stala stavba nového Pavilonu R, ve kterém pacienti najdou mnoho moderních ambulancí, ale i nové pracoviště magnetické rezonance. Kromě toho nechal lékař Martin Polach v nemocnici vybudovat nový superaseptický operační sál. A do další mohutné investice se pustila nemocnice na začátku léta. Plánuje zrekonstruovat budovu staré chirurgie, která v areálu chátrá víc než 20 let. Peníze směřují i do nákupu přístrojové technologie. Jen letos nemocnice zakoupí nové přístroje za více než 80 miliónů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?