Nové pilotní projekty VZP se zaměří především na pediatrii

22. 9. 2015 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové pilotní projekty Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se zaměří například na vyšetřování sluchu u předškolních dětí, autismus, roztroušenou sklerózu nebo účinnost antibiotické léčby. Na briefingu po jednání správní rady největší tuzemské zdravotní pojišťovny to řekl její člen Rostislav Vyzula.


Z více než čtyř desítek žádostí bylo vybráno 15 projektů v celkové hodnotě kolem 11 až 12 milionů korun. „Ve schválených projektech jsou hodně projekty, které jsou zaměřeny na pediatrii. Byla snaha najít projekty, které budou efektivně pomáhat nejenom pacientům, ale i zdravotnictví jako celku,“ uvedl Vyzula.

Letos poprvé projekty vybírala mezioborová komise, která byla zřízena pro tento účel. Žádat mohli Česká lékařská komora, Česká stomatologická komora, Česká lékárnická komora, neziskové organizace působící v této oblasti, poskytovatelé zdravotních služeb nebo lékařské fakulty. Byl předepsán také okruh témat, na která se mohly projekty zaměřit. „Prioritu hrály například prevence dětské a dospělé populace nebo některé nové způsoby zdravotní péče,“ řekl Vyzula.

Projekty jsou naplánované na čtyři roky. Začnou ještě letos, případně příští rok, a závěrečné zprávy budou jejich autoři předkládat v roce 2018. „Pilotní projekty obecně by měly sloužit ke zlepšení léčebně-preventivní péče a tím k efektivitě celého zdravotního systému a tím i pojišťovny,“ řekl Vyzula. Projekty jsou financované z fondu prevence. Jejich výsledky se mohou stát podkladem pro bodové ohodnocení, které by bylo uvedeno v sazebníku výkonů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?