Novela zákona o konopí

29. 6. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovní výbor odložil na dva měsíce diskusi o novele, která by legalizovala využití marihuany k léčbě některých nemocí. Návrh počítá s tím, že by marihuanu dodávali do lékáren výrobci a pěstitelé s příslušnou licencí. Pacienti by ji dostávali na předpis. Podle kritiků je ale předloha nedotažená a poslanci by ji měli doladit s odborníky.


Připomínky přicházejí ale i odjinud, na včerejším výjezdním zasedání výboru v Jáchymově je chtěl nadnést také aktivista, bývalý člen Strany zelených Stanislav Penc. Ovšem vzal si s sebou krabici s konopím a nechal ji kolovat mezi poslanci. Byl u toho i ředitel Národní protidrogové centrály, ten aktivistu zadržel a nechal ho vyvést policií. Stanislava Pence teď zvu do vysílání. Dobrý večer.

Stanislav PENC: Dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor: A na druhé lince je předseda poslaneckého zdravotnického výboru za OSD Boris Šťastný. Dobrý den.

Boris ŠŤASTNÝ, předseda poslaneckého výboru pro zdravotnictví /ODS/: Ano, dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor: Pane Penci, jak ten incident skončil?

Stanislav PENC: No, vy jste to trošičku zkomolili, ale tak to někdy bývá.

Jan BUMBA, moderátor: Tak to nerad, to nerad, tak to prosím upřesněte?

Stanislav PENC: Já jsem dostal na zdravotním výboru slovo, což jsem měl radost, i přesto, že jsem o něj žádal už kdysi před časem, jenomže zdravotní výbor byl neveřejný a tento zdravotní výbor byl odsunut z Prahy až do zmíněného Jáchymova. Mně se podařilo vystoupit. Sdělil jsem poslancům, že novelu, kterou připravují, je novela, která připraví státní rozpočet o obrovský sumy, jenom na základě toho, že chtějí vykupovat konopí za nekřesťanský peníze. To se mi podařilo a potom jsem byl zadržen ne na základě, na základě toho, co jste říkali, to znamená, ne na základě nějaký aktivity ředitele protidrogové centrály, ale na základě aktivity přítomného pana Šťastného, což je poslanec a předseda zdravotního výboru, to znamená, on …

Jan BUMBA, moderátor: Ale byl jste, byl jste zadržen na základě toho, že jste tam měl krabici s marihuanou?

Stanislav PENC: No, podívejte se, on se tam projednával zákon nebo novela čtyř zákonů, které mají umožnit lékařské využití konopí a já jsem tam to konopí přivezl a přivezl jsem ho tam i s fotografickou dokumentací, abych dokázal, že konopí se dá velice jednoduše vypěstovat bez toho, aniž by bylo potřeba cokoliv, a to konopí jsem daroval ministrovi zdravotnictví.

Jan BUMBA, moderátor: Pane Šťastný, myslíte, že byl adekvátní takovýto zákrok proti Stanislavu Pencovi, nestačilo by třeba nějaké upozornění, že to, co jste přinesl, nám nemusíte ukazovat, nebo něco takového.

Boris ŠŤASTNÝ, předseda poslaneckého výboru pro zdravotnictví /ODS/: Víte, celý ten incident podle mého názoru byl uměle vyprovokován asi panem Pencem a lidmi okolo něj, protože on měl s sebou celou skupinu lidí, která to také filmovala, natáčela a tak dále, mě to moc mrzí, že se to stalo, pan Penc dostal slovo na veřejném zasedání, dosud nebyl žádný z výboru pro zdravotnictví, který jsem kdy vedl, neveřejný, a každý tam může kdykoliv vystoupit. Já, když pan Penc tam nechal kolovat krabici, o které sám řekl, že tam je více než 200 gramů usušené marihuany, čili relativně velké množství, jsem řekl: „Dobře, prosím pěkně, pane Penc, vezměte si tu krabici, my nedokážeme posoudit, co v ní je, kolik to váží, ale upozorňuji vás, že pokud by to bylo tak, jak tady říkáte, tak se dopouštíte trestného činu. A on se dožadoval toho, aby jaksi ta marihuana byla převzata ministrem zdravotnictví, že si jí nevezme zpátky, a v tu chvíli byl výbor přerušen a místní policista, který tam byl, prostě ředitel protidrogové centrály, který se toho jednání účastnil, protože to bylo v té věci, tak mu nezbylo nic jiného, než ho požádat, aby nějakým způsobem se ta situace řešila a potom si dokonce muselo povolat uniformovanou sošku policie. Co jsme měli, prosím pěkně, dělat. Ve chvíli, kdy vám nějaký občan přinese čtvrt kila usušené marihuany, dopouští se trestného činu v přímém přenosu při stenozáznamu za přítomnosti desítek svědků a odmítá tu látku vzít zpátky, odnést jí a dokonce jí nutí ministrovi zdravotnictví, co byste dělal?

Jan BUMBA, moderátor: Pane Penci, vy jste věděl, že ministrovi zdravotnictví dáváte nelegální látku, proč jste to dělal?

Stanislav PENC: Podívejte se, mně to připadá jako kašpárkov a vůbec nechápu, proč tomu, proč tomu vlastně Český rozhlas přitakává.

Jan BUMBA, moderátor: K čemu?

Stanislav PENC: Pojďme se znovu, pojďme si znovu říct, o čem to bylo. Bylo to o tom, že poslanci jednali, jakým způsobem uzákonit léčebné konopí, aby se dostávalo pacientům. Já jsem tam vystoupil a sdělil jsem poslancům a ukázal jsem jim na fotodokumentaci, takto vypadá semínko, takto vypadá rostlina mladá, takto vypadá rostlina, která vyroste, takto vypadá, když se suší, takto je usušená a toto jsem z toho usušil, toto jsem vám přinesl, je to 210 gramů, tady si to vemte pro léčebné účely, toto vy chcete udělat, aby toto stálo 30 tisíc korun, jedna ta rostlina, a řekl jsem poslancům, když uzákoníte, aby někdo to mohl vypěstovat jenom na jednom jediném hektaru, tak ten člověk ze státního rozpočtu vyčerpá 300 milionů korun, když jednu kytku prodá za 30 tisíc korun.

Jan BUMBA, moderátor: A vy jste tím chtěl tedy demonstrovat, že se to zdá vypěstovat levně a že není potřeba …

Stanislav PENC: Že to je velice jednoduchá záležitost to vypěstovat a potom je strašně důležitý, a lidi, jak jsou dneska třeba na sociální síti na Facebooku, tak tam jsou otevřený profily, kde celý ten záznam je a ono je to trošičku jinak, než o tom hovoří pan Šťastný, bod jednání byl uzavřen, byl uzavřen tím, že poslanci odložili ten bod na projednávání na konci srpna a potom poslanec Šťastný, ten, kterého tam máte v pořadu, tak ten oznámil, že musí na základě oznamovací povinnosti mě udat policii, on jako občanský demokrat, občana udal na základě toho, že jim ukazoval, jakým způsobem léčebné konopí, ne nějaká marihuana, ale léčebné konopí …

Jan BUMBA, moderátor: Pojďme …

Stanislav PENC: … se dá jednoduše vypěstovat. A tento občan zavolal policii na občana nebo zavolal na občana policii, aniž by jakoukoliv oznamovací povinností věci měl, nic takového v zákoně není. Oznamovací povinnost je pro korupce, copak pan poslanec někdy oznámil na svý kolegy korupci? To nikdy neudělal.

Jan BUMBA, moderátor: Pojďme prosím zůstat u meritu věci, pane Šťastný, ty argumenty, které přednesl pan Penc, to, co chtěl vlastně demonstrovat tím, že přinesl na vaše jednání konopí, berete ty argumenty nebo ne?

Boris ŠŤASTNÝ, předseda poslaneckého výboru pro zdravotnictví /ODS/: Tak hned vám odpovím, jenom na závěr, já jsem nikoho neudával, pan Penc se udal v přímém přenosu před ředitelem protidrogové centrály, který ho v tu chvíli zatknul, protože mu nic jiného nezbývalo.

Jan BUMBA, moderátor: A pojďme prosím k tomu, ano, samozřejmě, k té, k té zásadní věci …

Boris ŠŤASTNÝ, předseda poslaneckého výboru pro zdravotnictví /ODS/: Meritu věci, já jsem zásadně nesouhlasil od začátku s tímto zákonem. Ten zákon předkládá předsedkyně Poslanecké sněmovny Němcová s poslancem Bémem a dalšími, každý, kdo se podívá do stenozáznamu, tak uslyší má slova, jak já jsem zásadně proti této, této, tomuto zákonu, říkám, že to je brutální průlom do lékového zákona, že to je nesmyslná novela, že k ničemu nepovede, že ti lidé si to skutečně /nesrozumitelné/, pan Penc má pravdu, ti lidé si to mohou vypěstovat, pokud by tak bylo samozřejmě legální, mnohem levněji a ten stát jim nikdy léčebné konopí podle tohoto, tohoto zákona levně nedá, bude to i nadále stát deseti tisíce korun. Je to absolutní nesmysl a já jsem od začátku proti …

Jan BUMBA, moderátor: Vy jste byl, pane Šťastný, pro to, aby si to lidé mohli pěstovat sami pro své účely?

Boris ŠŤASTNÝ, předseda poslaneckého výboru pro zdravotnictví /ODS/: Ne, ne, já jsem jednoznačně proti tomu, aby si lidé mohli pěstovat konopí doma, já jsem jednoznačně proti jakýmkoliv průlomům pěstování …

Stanislav PENC: Pane Šťastný, je celkově jednoznačně proti svobodě, ten by chtěl lidem zakázat kouřit, dejchat a úplně všechno. Chce jim zakázat i léčit s konopím, nenavrhl by žádný alternativy k tomu, prostě zákaz, všechno zakázat. Tak si to, pane občanský demokrate, užijte.

Jan BUMBA, moderátor: Pane Šťastný, opravdu nejlépe chcete vy všechno zakázat?

Boris ŠŤASTNÝ, předseda poslaneckého výboru pro zdravotnictví /ODS/: Určitě ne, my tady máme jasný zákon o léku, který umožňuje každé firmě stejně jako se registrují jiné přípravky, které obsahují omamné látky, aby byly ty přípravky registrovány, nic nebrání tomu, a skutečně existuje například preparát /nesrozumitelné/, který obsahuje léčebné konopí, aby firmy začaly vyrábět, registrovat a samozřejmě distribuovat standardním způsobem přes lékárenskou síť preparáty, které obsahují léčebné konopí. Ale v žádném případě, v žádném případě já nebudu hlasovat ani pro to, aby se, aby stát se podílel na této věci, ani žádnou legalizaci domácích pěstíren, protože …

Jan BUMBA, moderátor: Vypadá to, že k té debatě se budeme muset vrátit ještě za pár měsíců, já se moc omlouvám, bohužel náš čas vypršel. Pánové, oběma velice děkuji, za to, že jste byli našimi hosty, předseda sněmovního zdravotnického výboru Boris Šťastný z ODS. A Stanislav Penc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?