Novinka láká pacienty

25. 1. 2007 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Další z možností jak bojovat s obezitou nabízejí odborníci v jablonecké nemocnici. Lékaři gastroenterologického oddělení od začátku roku provádí zavedení intragastrického balónu. Metoda je určena pro pacienty s těžšími formami otylosti...


Další z možností jak účinně bojovat s obezitou nabízejí odborníci v jablonecké nemocnici. Lékaři gastroenterologického oddělení od začátku roku provádí zavedení tzv. intragastrického balónu. Metoda je určena zejména pro pacienty trpící těžšími formami otylosti.

„Dosud jsme balón na našem pracovišti nezaváděli, ale primář má zkušenosti se zaváděním z jiných pracovišť. Brzy ale zákrok už zrealizujeme, protože máme připravené první pacienty,“ objasnila lékařka gastroenterologického oddělení Pavla Vaňková.

Současně doktorka potvrdila, že bezprostředně poté, co se informace o nové metodě objevila, zavalila oddělení lavina telefonátů i dopisů od lidí, kteří by chtěli zákrok podstoupit. A to z celé republiky.

Balón může mít jenom někdo

Zavedení intragastrického balónu se však provádí pouze určitým skupinám osob trpících obezitou. Musí splňovat daná kritéria a projít několikerým setkáním s různými odborníky.

„Balón je zaváděn pouze pacientům, kteří mají BMI nad 35. Někdy je metoda balónu užita i před operací gastrobandáže, což je chirurgický zákrok vedoucí rovněž k redukci hmotnosti,“ vysvětlila lékařka.

Každý z potencionálních pacientů k zavedení intragastrického balónu nejprve prochází metabolickou a obezitologickou poradnou.

Zhodnotit se musí především jeho zdravotní stav, protože mnozí obézní lidé v souvislosti se svou váhou trpí například vysokým krevním tlakem, cukrovkou či ischemickou chorobou srdeční a dalšími obtížemi. Pacient před zákrokem také projde psychickým vyšetřením, aby se zjistilo, zda má nad situací kontrolu a zvládne ji.

Samotné zavedení intragastrického balónu to tiž není vše, co pacienta čeká. Musí pak dodržovat i dietní opatření a dodržovat předepsané pohybové aktivity.

Nechybí ale ani kontraindikace, které použití metody brání. Jde zejména o nemoci trávicího traktu, jako například zúžený jícen, zánět žaludku a další. Balón nemohou mít ani lidé drogově závislí nebo alkoholici.

Po zavedení je nutná kontrola

Zákrok zavedení intragastrického balónu se provádí ambulantně, ve výjimečných případech s jednodenní hospitalizací.

Pacientovi, který přijde na lačno, je znecitlivující látkou vystříkán krk a po gastroskopickém vyšetření jemu do žaludku zaveden sfouknutý balónek.

Ten se nafukuje za kontroly gastroskopu postupně až v žaludku, a to do průměru 11 centimetrů. V těle pak zůstává půl roku, neboť delší doba není vhodná kvůli účinku žaludečních kyselin.

„Po zavedení čeká pacienta nejprve tekutá strava, poté kašo vitá a až po třech týdnech přichází pevná fáze jídel. Podstatou metody je limitovat příjem stravy a snížit energetický příjem,“ zdůrazňuje Pavla Vaňková. Za půl roku lidé sníží váhu o 15 - 25 kilogramů.

Pojišťovna zákrok zájemcům nehradí

O metodu zatím projevují větší zájem ženy, které většinou nutí spíš kosmetické důvody. Lékaře v Jablonci však už kontaktovali kolegové z bariatrické poradny, kde mají mladého pacienta s váhou dvou set kilogramů. Volají ale i pacienti z daleka, neboť tuto metodu nabízí nejblíž pouze vMladé Boleslavi.

Lidé by měli počítat s tím, že si musí zákrok zaplatit ze svého. „Zákrok nehradí zdravo tní pojišťovna. Náklady pro pacienta činí 25 000 korun,“ upozornila mluvčí Nemocnice v Jablonci Petra Krajinová.

V dalších případech je balón využíván u obézních lidí i před velkými operacemi, jako třeba srdečními. Pomůže, aby pacient před zákrokem snížil svoji hmotnost a lékaři tak mohli provést operační zákrok bez zbytečných komplikací.

Jablonecký deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?