Novinky zlepšují péči o nemocné

3. 12. 2009 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Většina nemocnic v našem kraji se snaží zkvalitňovat své služby i prostředí. Investují miliony korun do modernizace budov, přístrojů i dalšího vybavení, ale také neustále zdokonalují či zavádějí úplně nové metody léčby


Péči o pacienty s rakovinou chce výrazně zkvalitnit ostravská fakultní nemocnice. Právě proto investovala 200 milionů korun do kybernetického nože, což je nejmodernější ozařovací zařízení na světě a 50 milionů do stavby bunkru pro tuto techniku. Další asi tři stovky milionů spolykala rekonstrukce samotné onkologické kliniky, kterou čeká kolaudace už příští týden.
Nejsou to přitom jediné investice největší nemocnice v našem kraji. „Celkemuž jsme letos proinvestovali přes 600 milionů korun,“ říká její mluvčí Tomáš Oborný s tím, že nemalá část peněz putovala na vybavení traumatologického centra, které zachraňuje životy lidí po úrazech.
„Pořídili jsme nebo čekáme na dodání nových CT přístrojů, vybavení pro traumatologickou jednotku intenzivní péče i řadu převozových rentgenů,“ vypočítává Oborný.

Nový přístroj odhalí včas počínající rakovinu prostaty Nová technika je podle lékařů, kteří s ní pracují, vždy přínosem pro pacienty. Zlepšuje totiž možnosti diagnostiky a léčby onemocnění.
O obnovu či pořízení nové techniky proto usilují i menší nemocnice v kraji. A také je to stojí miliony…
„Právě jsme koupili nový přístroj do urologické ambulance. Je to moderní ultrazvuk za 1,2 milionu korun, který zkvalitní diagnostiku onemocnění prostaty. Na rozdíl od staršího přístroje dokáže zachytit i velmi včasná a tedy dobře léčitelná stádia rakoviny,“ říká mluvčí havířovské nemocnice Jana Zlattnerová.

Další novinkou, která stejnou nemocnici přišla na téměř dva miliony a právě ji uvádí do provozu, je telemetrický systém pro sledování životních funkcí. Bezdrátová technologie dokáže sledovat pacienty, i když neleží, ale pohybují se po oddělení.

Přístroje však nejsou to jediné, čím nemocnice zlepšují služby. Například Nemocnice v Karviné-Ráji koupila nedávno za 6 milionů korun šest nových sanitek pro přepravu zraněných, nemocných i rodiček.
Nemocnice také postupně modernizují své staré budovy i jejich okolí a stále zdokonalují nebo zavádějí zcela nové metody léčby…

„Ke dvěma našim operačním sálům přibude už v polovině ledna třetí. Právě ho budujeme,“ uvedla například mluvčí Karvinské hornické nemocnice Helena Baronová s tím, že stavební práce přijdou na 10 a vybavení na dalších 15 milionů korun.
Až moderní sál začnou využívat ortopedové, v nemocnici by se měly zkrátit čekací lhůty na operace, především na výměny velkých kloubů. Dva sály už nemocnici dlouho nestačily. Tamní lékaři se totiž specializují i na operace páteře a slaví úspěchy s miniinvazivními zákroky.
Některé typy stabilizačních operací nabízejí kromě nich pouze lékaři v Brně. Karvinští spondylochirurgové už letos operovali páteř 96 pacientů šetrným způsobem, po kterém zůstávají na zádech místo dlouhé jizvy jen malé ranky.

Chirurgové operují páteř pod mikroskopem „Při miniinvazivní operaci ztrácí pacient asi čtyřikrát méně krve, precizní zákrok ale trvá déle, protože většinu času pracujeme pod mikroskopem,“ říká primář oddělení chirurgie páteře David Buzek.
Jeho oddělení se zařadilo mezi 20 pracovišť na světě, která se zapojí do výzkumu zdravotního stavu pacientů operovaných miniinvazivně. Výzkum organizuje výrobce technologií používaných při operacích.

Miniinvazivní zákroky jsou trendem v celé medicíně. Kardiochirurgové ostravské fakultní nemocnice například nedávno rozšířili endoskopický odběr části žil nebo tepen pro vytváření bypassů. Místo velmi dlouhé jizvy, která se může špatně hojit, tak pacientovi zůstanou na noze či ruce jen drobné ranky v místech vpichů speciálního nástroje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?