Novojičínská nemocnice vybudovala v areálu včelí úly

13. 11. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Novojičínská nemocnice postavila ve svém areálu dva včelí úly a už příští rok by měla mít přírodní med, který by mohla využít pro své pacienty. Úly jsou oplocené a umístěné v odlehlé části areálu tak, aby včely neohrožovaly pacienty ani návštěvníky nemocnice, řekla ČTK její mluvčí Radka Miloševská.


S myšlenkou na zřízení včelích úlů přišel vedoucí oddělení léčebné výživy Tomáš Staněk, který se inspiroval podobnými projekty. „Viděl jsem různé reportáže, že úly mají na letištích i na radnicích některých měst, kde chov funguje,“ řekl Staněk.

Pokud včelstva bez problému přečkají zimu, mohli by v nemocnici získat první med již příští rok v červnu. Průměrný sběr medu od jednoho včelstva se podle Miloševské pohybuje okolo 30 kilogramů. V novojičínské nemocnici by tak mohli mít okolo 60 kilogramů medu.

„Jak s medem naložíme, pokud se nám skutečně podaří nějaký sklidit, právě zvažujeme. Pokud to bude možné, rádi bychom jej nabídli pacientům. Například jej můžeme ušlehat s máslem a podat jako medomáslí, které si pacienti ke snídani rozetřou na pečivo místo kupovaného syntetického medu z obchodu. Případně med nabídneme k prodeji. Vše ukáže až čas. Doufáme však, že budeme úspěšní,“ řekl Staněk.

Připomněl, že přírodní med je nejen podstatně zdravější a chutnější než med syntetický, ale obsahuje také více živin. Pořízení úlů i s včelstvy stálo nemocnici zhruba 10.000 korun.

Lidem kvůli úlům nehrozí žádné zvýšené riziko a nemusejí mít obavy z žihadla nebo z útoku roje. „Nejrizikovější je zhruba pět metrů okolo včelína, ve větší vzdálenosti se včely rozptýlí. Proto jsou úly oplocené, a to ještě ve větší vzdálenosti, než je doporučovaných pět metrů. Nikdo nemá šanci se k nim dostat. Riziko žihadla je tak v našem areálu úplně stejné jako kdekoliv jinde v otevřených prostorech, například v parku,“ doplnil Staněk, který bude o včely v areálu nemocnice pečovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?