Novou ledvinu dostalo v Česku už přes 270 dětí a dospívajících

10. 3. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Přes 270 dětí a dospívajících už dostalo novou ledvinu v motolském pediatrickém centru, kde jako jediní v Česku transplantují ledviny dětem a dorostu. Na čekací listině jsou děti preferovány, ročně se transplantují ledviny maximálně u 15 dětí, což při výskytu selhání ledvin v této věkové skupině je dostačující.


Novinářům to řekl profesor Jan Janda z pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol.

Nemoci ledvin postihují deset procent populace a podle Světové zdravotnické organizace by mohl počet pacientů s chronickým onemocněním ledvin dosáhnout v příští dekádě celosvětově 17 procent. Světový den ledvin, který je ve čtvrtek, má upozornit, že nemoci ledvin jsou u dětí a dospívajících velmi časté, častější jsou jen choroby dýchacího a zažívacího systému.

Část nemocí ledvin je dědičná. Vůbec nejčastější jsou polycystické ledviny, může je mít každé 600. narozené dítě. Pacienti s tímto dědičným onemocněním představují osm až deset procent všech nemocných léčených na dialýze. Moderní léčba umí vývoj onemocnění výrazně zpomalit.

Letošní světový den má upozornit, že nemoci ledvin, které se zjistí v dospělosti, mohou mít první projevy už v dětství. Časná diagnóza ale může být u dětí podle profesora Vladimíra Tesaře z kliniky nefrologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice obtížná. Nemoc se nemusí projevit obvyklými příznaky, jako krev v moči, vysoký krevní tlak či otoky. Může proto být zachycena, jen když se na ni myslí a pokud jsou děti pravidelně kontrolovány ve screeningu.

Příznaky u dětí závisí na stupni poruchy, často se ale projeví poměrně malé příznaky až při významném omezení funkce ledvin. Rodiče by měli sledovat varující příznaky, jako časté močení, slabý nebo přerušovaný proud moče, změny její barvy, pomočování u starších dětí, i méně typické příznaky, jako nechutenství, únavnost, spavost, bledost, bolesti břicha a hlavy, menší tělesná aktivita, zhoršení prospěchu ve škole, pokles sportovních aktivit a zpožďování v růstu.

Děti s chronickým selháním ledvin mají v ČR podobné léčebné možnosti jako dospělí. Dialýzu podstupují ve třech dialyzačních střediscích, v Praze-Motole, Brně-Černých Polích a Ostravě. Už při nástupu na dialýzu se u všech, na rozdíl od dospělých, počítá s tím, že budou co nejdříve transplantovány. Snaha je transplantovat děti i bez předchozí dialýzy, většinou jsou v tom případě dárci ledviny jejich rodiče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?