Nový náměstek musí vyhovovat i požadavkům ODS

21. 9. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Vybírání nového náměstka ministra zdravotnictví je v plném proudu. Jenže doplnění týmu zřejmě nebude tak jednoduché. „Respektuji určité politické napětí a potřebuji vyhovět také požadavkům ODS,“ objasnil obtížné vybírání pro Zdraví.Euro.cz Leoš Heger (TOP 09).


Čelíte kritice kvůli odvolání náměstkyně Hellerové. Jak na tuto kritiku reagujete?

Já si skutečně myslím, že paní náměstkyně Hellerová je schopná žena a je to znalec zdravotnického prostředí. Na druhé straně ministr má právo vybrat si své spolupracovníky a vybrat si je tak, aby spolupráce uvnitř toho týmu byla dostačující. Aby bylo možno činit reformní kroky. Ze strany ODS je vyvíjen určitý nátlak, aby tyto reformní kroky byly co nejrychlejší. Aby byly co nejrychleji předkládány zákony a jestliže to má takto být, pak je třeba mnoho lidí, kteří energicky na těchto reformách pracují.

Kdy bude Váš tým zcela kompletní? Kdo by mohl náměstkyni nahradit?

To je oblast zdravotnické péče, u které bývá zvykem, že ji vede doktor. Což je podle mě věcné. Já mám samozřejmě mnoho tipů na lidi, kteří by tuto funkci mohli zastávat, ale respektuji určité politické napětí a potřebuji vyhovět také požadavkům ODS. Některé jsem již dostal a nyní musím vyslechnout všechny. S lidmi, kteří by připadali v úvahu se potřebuji setkat, zeptat se jich na představy a diskutovat o tom.

Kdy zhruba by to mohlo být?

V tento moment to nemohu říci. Byl bych šťastný, kdyby tam byl fungující náměstek co nejdříve.

Ihned po nástupu do své funkce jste si jako první úkol vytyčil určité úpravy na ministerstvu. Už jste s nimi hotov? Podařilo se Vám to, co jste chtěl?

Také jsem ale říkal, že bych chtěl zachovat kontinuitu, takže jsme se změnami postupoval velmi opatrně. K žádnému velkému čištění na ministerstvu nedošlo, odvolání paní náměstkyně Hellerové je první změna, kterou jsem provedl a další personální změna, která je připravena je od pana vrchního ředitele Hartmana, který sám požádal o uvolnění a zůstane na ministerstvu do konce října. Takže ty změny nebyly nějak závažné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?