Nový nemocniční pavilon v Opavě pomohou zaplatit peníze z EU

28. 7. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská dotace pomůže uhradit náklady na budovaný pavilon interních oborů Slezské nemocnice v Opavě, který by se měl otevřít v polovině příštího roku. Výše dotace by mohla dosáhnout až 246 milionů korun, a pokrýt tak většinu nákladů na projekt za 300 milionů korun.


ČTK o tom informoval Michal Sobek, mluvčí Regionální rady Moravskoslezsko, která odpovídá za přerozdělování evropských peněz.

V pavilonu bude podle Sobka umístěno komplexní interní oddělení s ambulantní a lůžkovou částí. Jeho součástí bude také lůžková část plicního oddělení a ambulance. Měl by se tak zvýšit komfort a soukromí pacientů a rovněž zkvalitnit zázemí pro lékaře a personál. Stavba v areálu nemocnice, která je krajským zdravotnickým zařízením, začala letos v březnu.

„Je to další významná evropská investice do zlepšení zdravotnické péče v našem kraji, druhá nejvyšší po pavilonu chirurgických oborů ve frýdecko-místecké nemocnici. Výsledná výše dotace na opavský pavilon se bude odvíjet právě od dalších velkých, aktuálně probíhajících projektů,“ uvedla Kateřina Dostálová, ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko.

Regionální rada Moravskoslezsko v letech 2007 až 2013 zodpovídá za uplatnění přibližně 20 miliard korun z evropských fondů určených na rozvoj kraje, projekty musejí být uskutečněny a proplaceny do roku 2015. Regionální rada už podpořila přes 950 projektů dopravní infrastruktury, veřejných služeb, rozvoje měst a venkova, cestovního ruchu nebo regenerace brownfields. Za uskutečněné projekty a jejich části doposud proplatila příjemcům téměř 13 miliard korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?