Nový ředitel benešovské nemocnice chce vybudovat centrální příjem

1. 3. 2017 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový ředitel benešovské nemocnice Roman Mrva vidí jako prioritu vybudování centrálního příjmu.


Na dnešním setkání se zaměstnanci uvedl, že by se díky tomu mohl v ambulancích zavést objednávkový systém a zvýšit komfort pro zdravotníky i pacienty. Mrva od středy nahradí ve funkci Oldřicha Vytisku, jehož jmenování za předchozího vedení kraje nepředcházelo výběrové řízení. Nový ředitel vzešel z konkurzu vypsaného současnou koalicí ANO, STAN, ODS a tří nezařazených zastupitelů.

Centrální příjem se podle Mrvy musí vytvořit tak, aby nijak neomezoval chirurgickou ani ortopedickou ambulanci. „Naprosto ideální řešení je výstavba nového monobloku, který propojí stávající budovy tak, aby zmizel ten deficit, že nemocnice je pavilonového typu,“ řekl Mrva novinářům. Pavilony budou díky centrálnímu příjmu propojeny a personál pacienty nebude musel převážet po chodníku. Podle hejtmančina náměstka pro zdravotnictví Martina Kupky (ODS) zatím není jasné, kolik bude výstavba nové budovy stát. Rozhodně nepůjde o stamiliony korun, řekl.

Podle Mrvy je sice výhoda, že záchranná služba sídlí v areálu nemocnice, poukázal ale na to, že sanitky jezdí po rozbité příjezdové silnici. Do budoucna chce změnit průjezd sanitek areálem. Nově by měly vyjíždět zadní branou od spalovny, příjezd zůstane jako doposud. Výjezd přímo na hlavní silniční tah z Prahy na Tábor, o němž se kdysi hovořilo, podle něj není možný kvůli stanovisku Ředitelství silnic a dálnic.

Do výběrového řízení na ředitele se přihlásili čtyři uchazeči. Kupka uvedl, že výběrová komise se jednoznačně shodla na Mrvovi. Projekt, který představil, podle něj vycházel z dobré znalosti prostředí. Mrva dříve působil v benešovské nemocnici mezi roky 2006 a 2008 na pozicích náměstka ředitele pro léčebně preventivní péči, technického ředitele a v dalších funkcích. „Staví na tom, co tu poznal,“ uvedl Kupka.

Mrva chce hned po nástupu do funkce provést audit všech smluv, aby zjistil, jaké finance musí nemocnice nuceně zaplatit do konce roku. Zároveň zkontroluje všechny připravované smlouvy. „Abychom si případně rezervovali finanční prostředky třeba pro výstavbu toho centrálního pavilonu, protože to je naše priorita,“ dodal.

Nové vedení má od středy i kladenská nemocnice, Vladimíra Lemona nahradí Petr Polouček, který také uspěl v konkurzu. Důvodem ke změně bylo dlouhodobé ztrátové hospodaření. V Benešově je situace příznivější, za loňský rok skončí nemocnice podle Kupky v černých číslech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?