Nový ředitel kladenské nemocnice chce zachovat onkologii

2. 3. 2017 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový ředitel kladenské nemocnice Petr Polouček chce zachovat onkologické oddělení, nyní na něm chybějí čtyři lékaři, a provoz je v ohrožení.


„V žádném případě bych nechtěl, aby to oddělení zaniklo,“ řekl Polouček novinářům. Do funkce nastoupil právě dnes, jedním z jeho hlavních cílů bude řešení hospodářské situace nemocnice, která měla v posledních letech výrazně ztrátové hospodaření. Její závazky přesahují 230 milionů korun.

Podle Poloučka musí onkologie zůstat v Kladně za každou cenu, minimálně v ambulantní podobě, ale vedení nemocnice udělá vše pro to, aby zůstalo i lůžkové oddělení. Nyní fungují na oddělení dvě ambulance ze čtyř a deset lůžek ze dvaceti. Nedostatek onkologů se týká celé České republiky.

Vedení nemocnice i kraj také pokračují v jednání s pojišťovnami, kdy se snaží získat lepší podmínky pro hrazení péče, pokračuje rovněž audit prověřující správnost vykazování úkonů, podle výkazů pak nemocnice dostává od pojišťoven peníze.

Kladenská nemocnice může podle hejtmančina náměstka pro zdravotnictví Martina Kupky (ODS) také ušetřit soutěžemi na nákup materiálu a léků přibližně deset milionů korun ročně.

Kvůli výši pohledávek vedení kraje nedávno rozhodlo o zvýšení základního jmění nemocnice o 95 milionů korun. Předloňská ztráta nemocnice dosáhla zhruba 185 milionů korun a za loňský rok je odhadována na 90 milionů.

Nové představenstvo kvůli ztrátovému hospodaření odvolalo ředitele Vladimíra Lemona, který nemocnici vedl za bývalého vedení kraje. Podle něj se ale na výsledku hospodaření projevil především nespravedlivý systém proplácení výkonů pojišťovnami, kdy se částky u různých nemocnic liší o tisíce, svou roli hrála také skladba pacientů z hlediska zdravotních pojišťoven.

Nové vedení má od úterý také benešovská nemocnice, jejím ředitelem se stal Roman Mrva. Stejně jako Polouček zvítězil ve výběrovém řízení. Kvůli ztrátovému hospodaření byl loni odvolán i ředitel mladoboleslavské nemocnice. Tu nyní vede Ladislav Řípa. Jeho předchůdce byl řízením nemocnice jen pověřen.

Středočeský kraj je zřizovatelem pěti nemocnic: v Kladně, Kolíně, Příbrami, Mladé Boleslavi a Benešově.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?