Nový vlastník: Bruntálskou nemocnici čeká razantní ozdravení

11. 4. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zadluženou bruntálskou nemocnici, kterou koncem března koupila třinecká společnost Euromednet, čekají velké změny. Nový vlastník totiž chce zařízení s 340 zaměstnanci ozdravit...


Ostrava/ Bruntál -

Bruntálská nemocnice vykazuje hlubokou kumulovanou ztrátu se záporným vlastním kapitálem ve výši bezmála minus 50 milionů korun a celkovými nekrytými dluhy za téměř 100 milionů korun.

Podstatou ozdravné kúry bude propojení zdravotní péče s nemocnicí v Rýmařově. Informovala o tom společnost Euromednet.

Majitelé tvrdí, že tak zabrání zdvojování oborů, a tedy i konkurenci, která mezi oběma zařízeními panuje. Kontinuitu zdravotní péče v regionu to podle nich neohrozí. Nemocnice v Rýmařově, kde pracuje asi 170 zdravotníků, je od Bruntálu vzdálená osmnáct kilometrů.

Euromednet ji koupil v polovině února a už podnikl první kroky - ke konci března rozdal šestnáct výpovědí, protože ruší zdejší oddělení lůžkové gynekologie.

Zaměstnanci bruntálské nemocnice se obávají o místo, protože například akutní chirurgickou péči poskytují obě nemocnice. Zástupci Bruntálu proti změnám nic nenamítají, pokud ovšem neohrozí dosavadní rozsah zdravotní péče pro obyvatele zhruba padesáti obcí ve spádové oblasti.

“ Není dobré mít za každou cenu ve městě třeba šest ambulancí, ale žádnou špičkovou. Koordinaci s Rýmařovem si představit umím, pokud ovšem povede ke kvalitní zdravotní péči,“ řekla bruntálská místostarostka Hana Šutovská, kterou město pověřilo spoluprací s Euromednetem.

Společnost Euromednet se sídlem v Třinci na FrýdeckoMístecku vlastní nebo manažersky řídí celkem deset zdravotnických zařízení na Moravě. Kumulovaný obrat firem, jež jsou ve vlastnictví Euromednetu, činil za rok 2004 dvě miliardy korun.

Obrat v roce 2003 činil 1,5 miliardy korun. Společnost má jediného akcionáře, je jím místní soukromá Nemocnice Podlesí.

Moravskoslezský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?