Novým ředitelem Městské nemocnice Ostrava bude Jaroslav Lux

28. 1. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Novým ředitelem Městské nemocnice Ostrava bude od února Jaroslav Lux, který dříve šéfoval například ostravské fakultní nemocnici a nyní působí jako náměstek ředitele pro léčebnou péči v krajské nemocnici v Havířově na Karvinsku.


Nahradí Tomáše Mrázka, který místo zastával od loňského srpna, ale do funkce byl zvolen jen na půl roku. O post ředitele se ve výběrovém řízení ucházelo deset zájemců, devítičlenná komise nakonec jednoznačně doporučila právě Luxe, řekl novinářům primátorův náměstek Zbyněk Pražák (KDU-ČSL).

„Považuji to za velký projev důvěry, jak výběrové komise, tak také rady města. Budu dělat vše, abych tuto důvěru nezklamal,“ komentoval výsledky výběrového řízení krátce po svém jmenování Lux.
Chce usilovat o to, aby nemocnice dobře ekonomicky prosperovala, rozvíjela se a poskytovala služby v nejvyšší kvalitě. Nemocnice je podle něj pevně zakotvena ve zdravotnickém systému města a zasloužila by si i nový pavilon chirurgických oborů, o jehož vybudování usiluje.

„Všichni kandidáti byli osloveni s tím, že by měli předložit koncepci, takže představa kandidátů měla svoji váhu. To co komise zvažovala, byla jednak otázka praxe a také představy a vize jednotlivých kandidátů. Chtěl bych říct, že ten výsledek byl pro pana doktora Luxe naprosto přesvědčivý,“ uvedl Pražák.

Nemocnici před Mrázkem, který se rovněž účastnil výběrového řízení, vedl Tomáš Nykel, který však musel svou funkci opustit kvůli údajné korupční aféře spojené s lobbistou Martinem Dědicem. Kauza souvisí se zakázkami ostravského dopravního podniku a právě městské nemocnice. Mrázek tak do funkce v srpnu nastoupil pouze na půl roku, protože bývalé vedení radnice chtělo, aby situaci definitivně dořešilo až nové zastupitelstvo vzešlé z podzimních komunálních voleb.

„Bude teď velmi důležité hned po mém nástupu, abych se seznámil s konkrétními výsledky probíhajících auditů a po dohodě s vlastníkem, tedy městem, přijmout další opatření k nápravě,“ řekl Lux. Zatím nechtěl přímo konkretizovat, zda chystá nějaké personální změny, nicméně nevyloučil to, že by po jeho příchodu mohly nastat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?