Nymburská nemocnice usiluje o zřízení lůžek následné péče

3. 5. 2013 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Nymburku a Městci Králové, které loni plánovaly vytvořit společnou organizaci, a zefektivnit tak provoz, se kvůli rozdílnému hospodaření spojovat nebudou. Nymburk proto u pojišťoven usiluje o zřízení lůžek následné péče, jež dosud nemá.


Obě strany ale připouštějí jiné formy spolupráce. ČTK to řekli starosta Městce Králové Milan Pavlík (Nezávislý) a místostarosta Nymburka Zdeněk Vocásek (ODS).

Podle Pavlíka bylo zpracováno několik variant spolupráce. Městec z důvodu svého ziskového hospodaření nevidí důvod spojovat obě nemocnice pod jednu firmu, nymburská nemocnice naopak tento rok očekává finanční problémy.

„Jedna varianta byla, že každá nemocnice bude dále pod svým ičem (identifikačním číslem) a v nějakých okruzích by se spolupracovalo,“ uvedl Pavlík. Další variantou byl ale i vznik jednoho podniku. „My jsme se přiklonili k variantě jedna, mohli bychom spolupracovat například v oblasti dopravy, laboratoře nebo chirurgie,“ řekl Pavlík.

Pro nymburskou nemocnici byl podle místostarosty Zdeňka Vocáska (ODS) důvodem plánovaného spojení obou zdravotnických zařízení především fakt, že nymburská nemocnice má nákladnou akutní péči a zatím nemá lůžka následné péče.

„Vzhledem k tomu, že Městec nemá zájem o spolupráci formou holdingu, jsou v současné době jednání ukončena a nepředpokládáme další výraznější posun. V tom smyslu jednáme i se zdravotními pojišťovnami, jednání se vedou především o zřízení lůžek následné péče“, řekl Vocásek. Do budoucna nevylučuje spolupráci nemocnic například v oblasti nákupu. Zcela jednoznačně by mohla prospět oběma zařízením, dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?