O české lékaře a sestry usilují německé kliniky i české nemocnice

15. 4. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Práci českým lékařům a sestrám nabídnou na druhém mezinárodním Job veletrhu lékařství a zdraví v Praze vedle 49 německých klinik i dvě české nemocnice.


Německé pracovní agentury zprostředkují českým zdravotníkům práci i v dalších zemích Evropy, řekl generální manažer veletrhu Randolf T. Kunert. Veletrh se uskuteční 20. a 21. května.

Podle odborářů je dobré, když lékaři a sestry z ČR získají zkušenosti v cizině a pak se vrátí, aby z toho měli prospěch i čeští pacienti. Vláda jim k tomu ale prý musí vytvořit podmínky - vedle zvýšení platů to znamená i omezení nadměrné přesčasové práce a zlepšení systému vzdělávání.

Na veletrh přijedou podle Kunerta ředitelé velkých německých nemocnic a vedoucí personálních oddělení, aby osobně odpovídali na dotazy zájemců o práci v Německu. „Drtivá většina nemocnic už zaměstnává české zdravotníky a ti budou přítomni u stánků svých nemocnic, aby v českém jazyce informovali kolegy o pracovních podmínkách,“ doplnil.

Do konkurenčního boje o české lékaře se zapojí horažďovická LDN a mariánskolázeňská Nemocnice následné péče Svatá Anna.

„Pocity z těchto akcí mám ambivalentní. Loni jsme vedli ostrý spor s vládou a bylo mi smutno z toho, že by mladí lékaři měli odcházet za lepším výdělkem do ciziny,“ řekl šéf lékařských odborů Martin Engel, který v akci Děkujeme, odcházíme přesvědčil 3800 nemocničních lékařů, aby dali výpověď. Pod tímto tlakem přistoupila vláda na zvýšení platů lékařů od letošního března a příští rok dostanou spolu s nimi přidáno také sestry.

Engel připomněl, že politici v době odborových protestů tvrdili, že o české lékaře v cizině zájem není. Už druhý ročník veletrhu je podle Engela důkazem toho, že zájem je. „Mým cílem není vyhánět lékaře do ciziny, ale aby se hromadný odchod posledních let zastavil,“ poznamenal.

Šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková potvrdila, že není dobré, aby kvalitní sestry odcházely do ciziny kvůli platům. Podle průzkumu odborů by nabídku práce v cizině přijalo 50 procent sester, zejména mladé po škole a pak zkušené sestry s dospělými dětmi. „V příhraničí je o české sestry zájem, hodně jich dojíždí do blízkých nemocnic nebo pracují jako pečovatelky v rodinách,“ řekla.

O první veletrh loni v říjnu byl obrovský zájem - na práci se přišlo zeptat zástupců 32 klinik kolem 6000 českých lékařek a lékařů, nabízených míst byla zhruba stovka. Na druhém veletrhu se bude nabízet až 500 míst.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?