O podvodech v bruntálské nemocnici soud jednat nemohl

3. 12. 2010 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Petr Jarmar a Bohuslav Špinar měli 2. prosince vyslechnout verdikt soudu v případu údajných milionových podvodů v bruntálské nemocnici. Rozsudek ale nepadl.


Bohuslava Špinara z Bruntálu v září odsoudili za trestný čin zvýhodňování věřitele bruntálské nemocnice.

Bývalý výkonný ředitel společnosti Nemocnice Bruntál měl přijít ve čtvrtek 2. prosince k soudu znovu.
Tentokrát jej viní z podvodů, které připravily bruntálskou nemocnici o asi dva miliony korun. K soudu se nedostavil obžalovaný Bohuslav Špinar vůbec a půl hodiny před jednáním se omluvil i jeho advokát Steve Georges z kanceláře Coufal, Georges & partners sdružení advokátů.

Nemohl prý k soudu přijet z Brna kvůli únavě.

Spoluobžalovaný z podvodu Petr Jarmar i jeho obhájce z Boskovic v okrese Blansko se sice dostavili, ale přijeli zbytečně.

Soudkyně Vladimíra Kikerlová byla nucena jednání odložit na čtvrtek 9. prosince. Bohuslav Špinar měl podle žaloby ruku v ruce s Petrem Jarmarem spolupracovat na vystavování a podpisu faktur, které měly hradit malířské a instalatérské práce pro nemocnici.

Řemeslníci, na jejichž jména faktury zněly, však žádné takové práce pro špitál neprováděli. Kriminalisté poté zjistili, že jsou podpisy na fakturách zfalšované. Pravá byla jen razítka, které měl v moci Jarmar a jeho manželka, navíc sestra jednoho z oklamaných řemeslníků.

Špinar faktury stvrzoval podpisem, Jarmar si chodil do nemocnice pro peníze, které mu vydávala účetní Jana Navrátilová, pro změnu jeho teta. Jarmar přitom ani nebyl zaměstnancem nemocnice, pouze jedné ze servisních firem Pavla Barota, který ovládal i společnost Nemocnice Bruntál. Servisní firmou byla společnost Renebo. Právě za zvýhodňování společností Renebo a Lemak potrestal soud Bohuslava Špinara, ale i někdejšího primáře a ředitele bruntálské nemocnice Pavla Šaturu a dřívějšího starostu Bruntálu a ředitele společnosti Lemak Miroslava Bureše.

Petr Jarmar byl v Bruntále již také odsouzen. Před dvěma lety v červnu jej soud potrestal za krácení daně, poplatku a jiné povinné platby. Jako pravá ruka Pavla Barota falšoval faktury za zahraniční zájezdy zaměstnanců servisní organizace nemocnice, společnosti Renebo, ve které působil jako jednatel. Rekreační pobyty deklaroval jako služební cesty a školení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?