O provozování jediné záchytky na Vysočině se nikdo nepřihlásil

18. 1. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
O provozování jediné protialkoholní záchytné stanice na Vysočině, která funguje v Jihlavě, se nikdo nepřihlásil. Náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD) novinářům řekl, že vypsané výběrové řízení kraj proto zrušil.


Vedení kraje zvažuje dvě varianty řešení, kromě vypsání nové soutěže také předání tohoto zařízení do péče některé ze svých organizací, například sousední nemocnice. Provoz záchytné stanice léta zajišťuje podnik Služby města Jihlavy (SMJ), který ale smlouvu vypověděl k 31. březnu.

Možnost, že by záchytka byla po 1. dubnu nějakou dobu mimo provoz, pokud by se nepodařilo zajistit jiného provozovatele včas, Novotný připustil. Opilci, jimž by hrozilo nějaké nebezpečí, by pak zřejmě končili na urgentním příjmu nemocnic nebo by je musela policie vozit na záchytné stanice v jiných krajích. O zrušení své záchytné stanice ale Kraj Vysočina podle náměstka neuvažuje, protože by to přineslo větší zatížení pro krajské záchranáře a nemocnice.

Firmě SMJ dával kraj na provoz stanice s nynějšími 12 lůžky ročně pět milionů korun. Mluvčí podniku Martin Málek potvrdil to, že se firma SMJ do soutěže nepřihlásila, víc situaci komentovat nechtěl. Podle jeho listopadového vyjádření byly důvodem výpovědi kromě ekonomických důvodů i zvýšené požadavky na provoz dané novou legislativou, jimž by měly záchytné stanice v Česku vyhovět do letošního listopadu. To by prý zvýšilo náklady na jejich provoz. Loni na záchytce v Jihlavě skončilo 1062 lidí. Za nocleh by měli zaplatit 4000 korun, což na místě minulý rok udělalo jen 262 klientů.

Nová vyhláška se nelíbí ani kraji, který se podle náměstka snaží prosadit její změnu. „Nová vyhláška, která zpřísňuje kritéria na provozování záchytky, nám se zdá, že je mimo realitu,“ uvedl. Možné zvýšení nákladů plynoucích z ní pro záchytnou stanici v Jihlavě podle něj zatím kraj nevyčíslil.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?