O služby nové ordinace pro chudé je v Ostravě zájem

19. 1. 2018 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Přibližně sedm desítek pacientů bylo během prvních dvou týdnů provozu ošetřeno v lékařské ordinaci pro chudé, kterou v Ostravě na počátku letošního roku otevřela Armáda spásy.


Podle odhadů by se během prvního roku v ordinaci mohlo zaregistrovat až okolo 500 pacientů, řekla Alena Válková z Armády spásy. Ordinace je v objektu azylového domu Armády spásy v ulici U Nových válcoven. Působí v ní lékařka Andrea Pekárková, která má zkušenosti s péči o bezdomovce.

„Ošetřili jsme 70 pacientů. Několika pacientům jsme zjistili závažné choroby jako například cukrovku, onkologické onemocnění, několik pacientů jsme předali k hospitalizaci nebo do péče odborných lékařů, dvacet pacientů jsme naočkovali vakcínou proti tetanu. Pacienti projevují velký zájem o preventivní prohlídky a jsou rádi, že mohou řešit různé zdravotní problémy,“ popsala první zkušenosti z provozu ordinace Pekárková.

Armáda spásy ordinaci zřídila proto, aby v kraji vzniklo zdravotnické zařízení, které pomůže efektivně řešit problematiku bezdomovectví. Válková připomněla, že zdravotníci v Armádě spásy se nezaměřují jen na zdravotní stav pacientů, ale zajímají se například i o jejich sociální situaci. „Touto aktivitou se také zvýší prevence šíření infekčních chorob, uleví se zdravotnickým zařízením, která nejsou připravena na kontakt s bezdomovci, a sníží se celkové náklady na zdravotně-sociální péči o bezdomovce. Včasné řešení a prevence je levnější než léčba rozvinutých a komplikovaných stavů,“ popsala přínosy pracoviště Válková.

Podle náměstka primátora Michala Mariánka (Ostravak) je společným cílem města a Armády spásy zajistit lidem bez přístřeší, kteří mnohdy nejsou zdravotně pojištěni, dostupnou zdravotní péči.

Jde o první zdravotnické zařízení tohoto typu v Ostravě, na jehož vybudování se podílelo také město Ostrava. Loni poskytlo na vybavení ordinace půlmilionovou dotaci z odvodů z loterií a jiných podobných her, uvedl Mariánek.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?