Obří zdražení kvůli DPH nezvládneme, tvrdí lékaři

10. 3. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Jednotná sazba daně může zdravotnictví připravit i o 15 miliard. Premiér Nečas zatím mlčí.


Zdražení, které s sebou na podzim má přinést zvýšení DPH, se podepíše i na zdravotnictví. Nahoru by měla jít cena léků i zdravotnického materiálu.

„S takto prudkým zvýšením daní se zdravotnictví nevyrovná. Nakupuje totiž velké množství zboží, je ve snížené sazbě DPH - léky, zdravotnické prostředky i potraviny.

Zvýšení je proto obrovské a odhady se pohybují mezi 10 a 15 miliardami korun. Náklady by mohly narůst o 4 až 7 procent v závislosti na typu lékařské praxe. Zvýšení DPH u léků se prodraží o 5 miliard korun, co se týče zdravotnického materiálu, tak to je další miliarda,“ vysvětluje šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) bude proto vládu žádat o kompenzaci, která by ochuzení resortu o miliardy zabránila.

„Byli bychom rádi, aby DPH nemělo na zdravotnictví vůbec žádný dopad a aby kompenzace byla úplná,“ řekl včera šéf zdravotnictví po jednání vlády. Zažádat hodlá hned poté, co bude vyšší DPH schváleno. Na rozpočtu by se totiž tyto výdaje podepsaly již letos miliardami korun.

Premiér Petr Nečas (ODS) tuto možnost nevyloučil, ale blíže se k ní nevyjádřil.

Bez kompenzace to nepůjde

„Podporujeme pana ministra v jakýchkoliv jednáních o zmírnění dopadů dvacetiprocentního DPH na zdravotnictví a jeho kompenzacích. Požádal jsem ministra Kalouska, aby České lékařské komoře předal analýzu dopadů na zdravotnictví, pojišťovny a zdravotnická zařízení. Nemocnice i soukromí lékaři nemají šanci zvýšení daní, které zaplatí při nákupu zboží, přenést na pacienty, protože poskytují službu osvobozenou od DPH. Zdravotní pojišťovny jim tedy o to víc nezaplatí,“ dodává Milan Kubek.

Reforma zdravotnictví, která slibuje další peníze, se však stále odkládá. Přestože se jí včera vláda měla zabývat, řešila nakonec hlavně důchody.

Co se týče zdravotnictví schválila pouze pojistné plány zdravotních pojišťoven. Ty chce také tlačit k tomu, aby své náklady snížily o desetinu, podobně jako se tomu stalo ve státní správě.

Zchudnou také zdravotní pojišťovny

Výdaje zdravotních pojišťoven jsou vyčísleny na 224,5 miliardy korun, příjmy ale jen na 220 miliard. Tento fakt podle Nečase podtrhuje nutnost reformy.

Ta se má letos soustředit hlavně na restrukturalizaci lůžek. Zatímco některá akutní lůžka by měla zmizet zcela, jiná by se měla převést na následnou péči.

Peníze zdravotnictví přinese i zvýšení poplatku za den v nemocnici ze 60 na 100 korun. To se však již několikrát odložilo a dosud není jasné, kdy se přesně změna zavede. Každý měsíc navíc tak zdravotnictví přichází o sto milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?