Obviňují lékaře, že blokují přidání sestrám

17. 1. 2008 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Karlovarské krajské nemocnice, a. s. (KKN), obviňuje Lékařský odborový klub (LOK) v karlovarské nemocnici, že kvůli oddalování podpisu kolektivní smlouvy na letošní rok nelze přidat zdravotním sestrám na mzdách o téměř deset procent. Předseda karlovarského LOK obvinění odmítá a tvrzení označil za klín, kterým chce vedení nemocnice rozdělit protestující lékaře a zdravotní sestry v KKN...


Dokud karlovarský LOK nepodepíše kolektivní smlouvu, zdravotní sestry mají stop na mzdy

„Dokud karlovarský LOK nepodepíše kolektivní smlouvu, nemůžeme přidat zdravotním sestrám na mzdách,“ uvedla předsedkyně představenstva Věra Procházková s tím, že se má v případě karlovarské nemocnice jednat o téměř desetiprocentní navýšení platů. Průměrná hrubá mzda karlovarských zdravotních sester se vloni pohybovala na úrovni dvaceti tisíc korun měsíčně. „Můžeme nakonec uzavřít kolektivní dohodu se sestrami zvlášť, když to jinak nepůjde,“ dodala Procházková.

„Označili nás za viníky. Je to jen pokus zasadit klín mezi lékaře a zdravotní sestry,“ komentoval šéf karlovarského LOK Filip Berger. „Sami jsme navrhovali navýšení nedůstojných mezd zdravotních sester a přitom nepožadovali zvýšení platů pro lékaře,“ dodal Berger, podle kterého LOK jednání o kolektivní smlouvě nebojkotuje.

„Jen za současné situace, kdy hrozí odchodem polovina lékařů a sester z karlovarské nemocnice, je podle nás jednání o kolektivní smlouvě zbytečné,“ vysvětlil Berger, který žádá nejdříve naplnění požadavků odborářů, mezi kterými je například odchod dosavadního vedení KKN.

„LOK s navýšením mezd sestrám sám přišel,“ uvedla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče v karlovarské nemocnici Lenka Jíšová.

Mezi vedením kraje a karlovarským LOK se mezitím rozhořel další spor o průměrné výše mezd lékařů. Vedení kraje totiž přišlo s informací, že primáři v karlovarské nemocnici mají průměrné platy přes 72 tisíc korun měsíčně, zatímco v chebské a sokolovské pouze 62 tisíc korun měsíčně. Lékaři to opět považují za snahu rozdělit lékaře v jednotlivých nemocnicích. „Podle kolektivní smlouvy není žádný základní plat lékaře v nemocnici vyšší než 29,5 tisíce korun měsíčně. Pokud bere někdo více, je to včetně příplatků, například za přesčasy,“ vysvětloval Berger. Plat hejtmana Pavla je pro srovnání přes 74 tisíc korun měsíčně.

Chebští slibují podporu b

Lékařský odborový klub (LOK) v chebské nemocnici se symbolicky připojí ke čtvrteční ranní hodinové stávce a večernímu protestnímu lampiónovému průvodu svých kolegů z karlovarské nemocnice. Dohodli jsme se, že se v poledne sejdeme před hlavním vchodem chebské nemocnice a přečteme společné prohlášení, ve kterém karlovarské lékaře a všechny dosavadní požadavky LOK podporujeme,“ uvedl šéf LOK v chebské nemocnici Ondřej Čapek.

„Ke stávce se nepřipojíme, ale souhlasíme, aby nebyla uzavřena nová kolektivní smlouva do vyřešení všech sporů,“ dodal předseda LOK v sokolovské nemocnici Josef Trnka. „Morálně a programově jsou oba LOK za námi,“ komentoval karlovarský předseda LOK Filip Berger. Vedení Karlovarské krajské nemocnice, a. s., považuje stávku za zbytečnou.

Rudolf Voleman, Martin Polák, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?