Obžaloba v hlavní větvi kauzy metanol bude asi podána na podzim

2. 9. 2013 7:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Obžaloba v hlavní větvi metanolové kauzy bude zřejmě podána již na podzim. ČTK to řekl zlínský státní zástupce Roman Kafka, který vyšetřování takzvané zlínské větve kauzy dozoruje.


Stíháno je v ní 31 lidí, z toho sedm pro úmyslné obecné ohrožení, za což jim v případě uznání viny hrozí 12 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest včetně doživotí. Metanolová aféra vypukla před rokem, 3. září 2012.

Ve vazbě zůstávají tři lidé, údajný hlavní míchač otráveného alkoholu Rudolf Fian z Karvinska, jeho komplic, majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela, a údajný hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula ze Zlínska. Počet lidí stíhaných v hlavní větvi se v těchto dnech o jednoho z nedávných 32 snížil. Soud totiž schválil dohodu o vině a trestu, kterou s osmačtyřicetiletým prodejcem z Frýdecko-Místecka uzavřel státní zástupce.

Muž byl obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty. Prodal otrávený alkohol v Havířově, poškozený přežil jen díky péči nemocnice. Muž doznal vinu, uhradil způsobenou škodu asi 300.000 korun a přijal podmíněný trest 20 měsíců s odkladem na tři roky. Obviněnému nejprve hrozilo až osm let, vzhledem k příznivému stavu poškozeného byla ale věc překvalifikována a místo osmi let mu hrozily jen dva roky.

Policie ve zlínské větvi registruje 116 poškozených z loňského roku, u nichž je důvodné podezření, že zemřeli či byli intoxikováni metylalkoholem. Jedná se o 39 zemřelých a 77 dalších kontaminovaných osob z České republiky a ze Slovenska. Kromě sedmi hlavních obviněných jsou ostatní stíháni pro ohrožování zdraví závadnými potravinami, zejména také v úmyslné formě.

Další obviněné vyšetřují policisté pod dozorem jiných státních zastupitelství v celém Česku. Celkem bylo obviněno přes 70 lidí, většina z ohrožování zdraví závadnými potravinami. První pravomocné tresty u několika méně závažných případů vynesl zlínský okresní soud. V polovině srpna se ale k ostravskému soudu dostali i dva překupníci s otráveným alkoholem, kteří údajně zavinili smrt jednoho člověka a čtyřem dalším způsobili závažné zdravotní problémy.

Petr Hlava a Marek Ženíšek z Karvinska mají podle nepravomocného rozsudku, proti němuž se na místě odvolali, strávit za mřížemi osm let. Podle rozsudku dali do oběhu 80 litrů alkoholu, který obsahoval 50 procent metanolu. Toto množství mohlo zabít až 300 lidí. Policii se zatím nepodařilo případ spojit s hlavní větví metanolové kauzy.

Na otravu metanolem zemřelo podle údajů policejního prezidia letos dalších devět lidí. Tyto případy vyšetřuje policie mimo zlínskou větev kauzy. V oběhu je údajně ještě asi 2000 litrů z původních zhruba 15.000 litrů otráveného alkoholu. Policie proto nadále vyzývá konzumenty alkoholu k opatrnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?