Očkování lidí důležitých pro chod státu může začít příští týden

6. 1. 2010 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Očkování lidí důležitých pro chod státu proti prasečí chřipce by mohlo začít příští týden, kdy do Česka dorazí zásilka zhruba 70.000 vakcín. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.


Vakcína bude nabídnuta pracovníkům energetiky, železničářům či hasičům. Pokračuje očkování zdravotníků a zdravotně oslabených dětí i dospělých. Očkovat se nechá také ministryně zdravotnictví Dana Jurásková a další čtyři lidé z jejího úřadu. Stejný úmysl má i ministr obrany Martin Barták.

„Nabídka se nyní rozšíří i na pracovníky terénních zdravotně sociálních služeb, pacienty na inzulínu, bude širší skupina lidí se srdečními chorobami a nově budou zařazeni pacienti s neuromuskulárními nemocemi, jako vozíčkáři, tedy lidé se svalovými obtížemi, které mají za následek dýchací problémy,“ upřesnil mluvčí.

Vakcíny jsou do Česka dováženy postupně, jak je firma vyrobí. Podle prvního náměstka ministryně Marka Šnajdra to dává možnost aktuálně řešit situaci, kdyby virus zmutoval.

„Česko postupuje podle doporučení Světové zdravotnické organizace. Ve chvíli, kdy by někde na světě byla zaznamenána mutace viru, testovalo by se, jestli vakcína je nadále účinná, nebo je třeba ji změnit. V tuto chvíli ale je to čirá spekulace, nic takového nenastává,“ řekl Šnajdr ČTK.

Také podle předsedy České vakcinologické společnosti profesora Romana Prymuly studie zatím nepředpokládají, že by virus zmutoval natolik, že by vakcína nechránila očkované lidi i po této mutaci. „Je vysoká pravděpodobnost, že chránit bude,“ řekl Prymula ČTK.

Kdyby virus zmutoval, nebo se začal uplatňovat jiný virus, třeba H5N1, musela by na to reagovat výroba. Očkování by předcházely nové klinické studie. „Monitorování mutací běží a zatím jsou to změny, které nejsou natolik významné, že by jakkoli vakcínu ovlivnily,“ ujistil Prymula.

Pro letošní chřipkovou sezonu už by podle něj měla být vakcína, která chrání současně proti prasečí i běžné sezonní chřipce. V Česku by se jí mohlo začít očkovat od podzimu. Na jižní polokouli, kde začíná chřipková sezona o půl roku dřív, už od jara.

Podle zjištění ČTK se spolu s ministryní Juráskovou, která je členkou ústředního krizového štábu, nechají očkovat také první náměstek Šnajdr, hlavní hygienik ČR Michael Vít, náměstkyně Markéta Hellerová zodpovědná za krizové řízení a ředitelka odboru krizového řízení na ministerstvu zdravotnictví Dana Hlaváčková.

Vakcínu si nechají aplikovat veřejně za přítomnosti novinářů a televizních kamer, aby podpořili rozhodnutí chronických pacientů a zdravotníků, jimž platí vakcínu stát, nechat se také očkovat. Podle Šnajdra tak chtějí veřejnost ujistit o důvěře v bezpečnost látky, již někteří lékaři zpochybňují.

Ministerští úředníci očkováni nebudou, stejně jako ředitelé nemocnic, kde vakcínu dostanou jen zdravotníci z infekčních oddělení, ARO či JIP. Očkují se praktici a pediatři a zdravotní sestry z jejich ordinací.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?