Očkovat se budou i chronicky nemocné děti

27. 11. 2009 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Stát bude očkovat chronicky nemocné děti od 10 do 17 let. "Vakcína byla pro tuto věkovou kategorii klinicky zkoušena s velmi dobrými výsledky, a proto vládě příští týden navrhnu očkování chronicky nemocných dětí v této věkové kategorii," řekla Právu ve čtvrtek ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.


Uvedla, že vakcinace by mohla začít po dodání druhé dodávky vakcín. Ty mají přijít do 10. prosince a má jich být zhruba 90 tisíc dávek.

Nyní se ministerstvo radí s odbornými dětskými společnostmi, které chronicky nemocné dětské pacienty k očkování vybrat.

„Zřejmě to budou děti, které mají závažná respirační onemocnění, dále onemocnění kardio -vaskulárního systému, děti po transplantacích, a také se sníženou imunitou,“ uvedla ministryně.

Nevyloučila ani, že by to mohly být děti s těžkým astmatem. Virus totiž napadá zejména dýchací cesty.
Ministryně odmítla odpovědět na otázku Práva, kolik děti bude očkováno. Podle našich informací by jich ale mohlo být od 50 do 100 tisíc.

Vakcínu získají již z objednaných dávek

Vakcína pro ně nebude dokoupena, ale získá se z již objednaného miliónu dávek.

„Předpokládali jsme, že každý určený k očkování dostane dvě vakcíny, protože se ale ukázalo, že stačí jedna vakcína, budeme mít určitou rezervu a tu použijeme právě pro děti,“ uvedla ministryně.

Podle předsedy České vakcinologické společnosti profesora Romana Prymuly se ukazuje, že vakcína je bezpečná i pro ještě menší děti.

„Řada zemí začala očkovat i dětskou populaci a očkuje už od šesti měsíců věku,“ řekl. Jurásková soudí, že i o tom lze uvažovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?