Odboráři jihomoravské záchranky se sešli s vedením k řešení sporu

30. 3. 2017 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Za pomoci mediátora se dnes v sídle Krajského úřadu Jihomoravského kraje řešila napjatá situace ve Zdravotnické záchranné službě Jihomoravského kraje, která už loni vyústila ve stávkovou pohotovost.


Odboráři a vedení záchranky se poprvé společně sešli na schůzce za účasti mediátora. Podle stran zatím k významnému posunu nedošlo a řešení situace se má nyní aktivně účastnit kraj. Odboráři si mimo jiné stěžují na špatnou komunikaci s vedením nebo odchody lékařů.

Mediátor Ondřej Přibyla, který má jako neutrální osoba znesvářené strany usmířit a navrhnout možná řešení sporu, novinářům řekl, že obnovení důvěry po dvouletém sporu obvykle trvá podobně dlouhou dobu. Dodal, že je třeba začít dělat konkrétní kroky, které k tomu přispějí.

Mediátor se dříve sešel samostatně jak s odboráři, tak s vedením záchranky. Dnešní schůzka byla první společná. „Obě strany v sobě mají spoustu zranění a cítí malou naději, že by se něco mohlo pohnout dál. Obě strany však sdílí vizi zdravě fungujícího záchranného systému a potřebují pomoc zvenku, což jsou aktivní vstupy kraje. Další setkání by měla specifikovat, jaká pomoc bude užitečná. Nyní to nedokážu říct,“ popsal Přibyla. Věcné problémy podle něj lze řešit. „Pro obě strany je náročné si představit, že se to dá řešit, když se spor dva roky nevyvíjel,“ podotkl.

Hejtman Bohumil Šimek (ANO) schůzku přivítal. „Mrzelo mě, že jsme napadaní jednou i druhou stranou, že v této záležitosti nic nekonáme. Mediátor je ideální osoba, která může dát strany po dlouhé době dohromady. Jsem rád, že se dostaly ke kulatému stolu,“ řekl Šimek.

Podle ředitele záchranky Milana Klusáka nedošlo k posunu, jaký očekával. „Problémy jsou hluboké. Domluvili jsme se na tom, že do toho vstoupí kraj a budeme hledat řešení. Bez kraje se neobejdeme a jakou formu řešení zvolí, záleží na něm,“ řekl Klusák.

Představitel odborářů Bohuslav Zrza poznamenal, že strany si řekly „své pravdy“. „Ke shodě nedošlo a budeme požadovat, aby na další schůzce byl někdo z vedení kraje,“ řekl Zrza.

Stávkovou pohotovost odboráři vyhlásili loni v létě. Zdůvodnili ji špatnou komunikací s vedením, odchodem lékařů, přílišnou kontrolou ze strany inspektorů provozu a dalšími důvody. Už tehdy požadovali odchod Klusáka a jeho náměstka Rudolfa Zvolánka, který později sám odstoupil. Tím se ale situace neuklidnila.

Odboráři tvrdí, že stávkovou pohotovost podpisem podpořilo přes 200 zaměstnanců. Záchranka jich má v kraji kolem 600. Část z nich však stojí za ředitelem a přes 200 jich podepsalo stanovisko proti postupu odborářů, se kterým nesouhlasí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?