Odboráři požadují stažení reforem

16. 2. 2009 10:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické odbory požadují stažení zdravotnických zákonů ze sněmovny a jejich přepracování. Pokud by se sněmovna začala zdravotními zákony nyní zabývat, zvažovali by protestní akce. Ministerstvo zdravotnictví je připraveno jednat o změnách, zákony ale stahovat nehodlá...


Na konci celostátní konference Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR v Hradci Králové stála jasná výzva: Požadujeme stažení zdravotnických zákonů, v opačném případě zvažujeme protestní akce. „Pro nás jsou ty zákony nepřijatelné, chtěli bychom, aby je vláda stáhla ze sněmovny a aby se přepracovaly. Jsou tam prvky, které jsou určitě potřebné, ale definice zdravotní služby v nás vzbuzuje obavy, že postavení pacientů a pojištěnců se z hlediska nároků na péči zhorší,“ uvedl předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger po jednání. Postoj odborů není žádnou novinkou, nesouhlas vyslovili v připomínkovém řízení a loni v červnu uspořádali výstražnou stávku.

Ministerstvo je ochotno o změnách jednat, ze sněmovny ale zákony stahovat nehodlá. „K tomu říkám, že je to poprvé, kdy odborová organizace vystupuje proti něčemu, co může vytvořit prostor pro lepší odměny jejích členů,“ uvedl pro ČTK první náměstek Marek Šnajdr. Je přesvědčen, že odboráři nejsou ochotni dohodnout se, jejich výzvu vidí jako jasné ultimátum. „Odboráři vlastně říkají, že máme, abychom nezadlužili systém, snižovat výdaje pojišťoven, neboli potencionální zdroj jejich příjmů, že nemáme vylepšovat práva pacientů, zprůhlednit finanční toky a zavést v Evropě běžný standard a nadstandard péče a že naopak máme přehlížet korupci ve zdravotnictví. S tím nemůžeme souhlasit,“ dodal náměstek.

Některé ze zákonů jsou přijatelné i pro odboráře, kvalita se podle nich ale velmi liší. „Samozřejmě některé kladné prvky ty zákony mají. Nám se líbí třeba ta část právní úpravy, která se týká výkonu veřejné správy. Tu jsme v podstatě doporučovali zachovat, je velmi korektní. Ale právě že ty zákony se týkají několika témat a kvalita je velmi rozdílná,“ uvedl dále Schlanger pro ČRo.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?