Odboráři volají po jednotných evropských normách

13. 3. 2007 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Odboráři ve zdravotnictví z Česka, Německa, Polska a Rakouska chtějí, aby ve všech čtyřech zemích unie platila v budoucnu v sektoru zdravotních služeb jednotná pracovní a sociální pravidla...


Umožnilo by to zdravotníkům po uvolnění trhu pracovních sil snadněji zastávat práci v některé ze sousedních zemí. ČTK to řekla Jana Hnyková z liberecké krajské rady odborového svazu zdravotní a sociální péče.

Odboráři už podle ní zahájili před nedávnem společný nadnárodní zdravotnický dialog, který v pondělí pokračoval v Liberci. Jejich aktivity podpořila Evropská unie grantem 300.000 eur. „Setkáme se během jednoho roku celkem pětkrát ve všech čtyřech zemích,“ dodala vedoucí projektu Heiderose Försterová.

Cílem přeshraničního projektu, který připravila saská odborová organizace ver.di, je podle ní probudit zástupce zaměstnanců ve zdravotnictví k aktivitě, iniciovat výměnu příkladů nejlepší praxe nebo zajistit přenos regionálních problémů a metodických přístupů.

„Dialog nám pomůže spolupodílet se na utváření evropského programu ve zdravotnictví. Tento sektor prochází ve všech zemích unie již několik let řadou změn,“ připomněla Hnyková.

Projekt chce oslovit zdravotní a sociální zařízení, ale i vzdělávací instituce, personalisty, zástupce samospráv a vědce. Jeho dalším smyslem je vytvořit v příhraničních oblastech síť pro profesní vzdělávání a zdokonalování zdravotníků. Právě této oblasti se věnovalo setkání v Liberci. Přilákalo asi 50 zdravotníků.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?