Odbornice: Lidí nakažených klíšťaty letos zřejmě výrazně přibude

3. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidí nakažených klíšťaty letos pravděpodobně přibude. Po prvním měsíci prázdnin odborníci zaznamenali oproti minulému roku zvýšení počtu případů, ještě výraznější nárůst očekávají v září a říjnu. ČTK to řekla Dagmar Hulínská ze Státního zdravotního ústavu...


Sezona klíšťat letos podle ní začala později než obvykle. O to rychleji však klíšťová onemocnění, zejména lymeská borrelióza, svůj pozdní start dohání, míní odbornice.

Od začátku roku do posledního červencového týdne Státní zdravotní ústav evidoval 136 případů klíšťové encefalitidy, ke stejnému týdnu loňského roku 108. Lymeská borrelióza byla zjištěna u 1137 lidí, loni to bylo 1064.

„Veškerý vývoj klíšťat a jejich aktivita byl o měsíc až měsíc a půl zpožděn,“ vysvětlila Hulínská. Pravděpodobně to podle ní způsobila dlouhá zima a chladné jaro. „Klíšťata to velice rychle doháněla v červnu a červenci,“ upřesnila. Zatímco na počátku srpna loňského roku počet nakažených klíšťat pomalu ustupoval, letos naopak podle Hulínské vrcholí.

„Což je velice nevýhodné vzhledem k dovoleným či dětským táborům,“ konstatovala odbornice. Klíšťata se podle ní drží převážně na vlhčích místech, svědčí jim také teplejší počasí. Podle odborníků má klíšťová sezona v Česku dva vrcholy, jeden v létě a jeden na podzim

Ročně encefalitidou v Česku onemocní v průměru zhruba 560 lidí. Lékaři tvrdí, že jediná spolehlivá prevence proti ní je očkování. Tuto možnost využilo asi sedm procent Čechů a Češek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?