Odborníci chtějí školit v nočních klubech kvůli sexuálnímu násilí

11. 12. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborníci chtějí školit personál nočních klubů kvůli sexuálnímu násilí. Poradí jim, jak řešit potenciálně krizové situace nebo jak upravit prostředí.


Pilotní fázi projektu, podporovaný Evropskou komisí na kterém se podílí také Velká Británie, Španělsko a Portugalsko představila Klinika adiktologie 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na tiskové konferenci.

„Prostředí noční zábavy je častým místem výskytu sexuálního násilí. Přispívá k tomu vysoce sexualizované prostředí a vliv alkoholu či jiných návykových látek,“ vysvětlila Hana Fidesová, která na odbornou asistentkou kliniky adiktologie. V Česku se takové prevenci ještě nikdo systematicky nevěnoval, zahraniční zkušenosti podle ní ukazují, že školení manažerů a personálu nočních klubů může fungovat.

První výstupy očekávají asi v březnu roku 2019. Nejprve chtějí vyškolit několik trenérů, kteří pak informace předají dál personálu nočních klubů. Podle jednoho ze školitelů, adiktologa Adama Kulhánka, se podle prvních kontaktů k tomu nestaví kluby úplně negativně.

„Když si v pozdních hodinách všimne někdo z klubu ženy, která je očividně ovlivněná alkoholem nebo jinou návykovou látkou, kterou kontaktuje někdo, kdo k ní zřejmě nepatří, lze mnohdy hrozícímu sexuálního násilí zabránit prostým dotazem personálu, zda je všechno v pořádku a žena nechce zavolat taxi nebo někoho z přátel,“ vysvětlil zástupce přednosty pro vědeckou činnost kliniky Roman Gabrhelík.

Podle Kulhánka je hlavním cílem vzbudit v lidech citlivost na tyto rizikové situace. Kluby by do budoucna mohly dostávat status „bezpečný klub“, pokud by prostředí dodrželo určitá pravidla jako je například absence temných koutů nebo komplikovaných vchodových prostor.

Evropská komise podle Fidesové upozornila, že neexistují dostatečná data o výskytu sexuálního násilí. „V Česku je tento problém málo reflektovaný a málo řešený. Téma sexuálního násilí se teprve velmi nedávno stalo součástí bezpečnostní strategie ministerstva vnitra,“ dodala.

Podle průzkumu Agentury základních práv Evropské unie přibližně osm procent žen v EU zažilo v posledním roce fyzické nebo sexuální násilí, za život se s ním setkala každá třetí žena. Česko je podle Fidesové přibližně v průměru, nepartnerskému sexuálnímu násilí bylo vystaveno asi 21 procent žen.

Téma sexuálního násilí v posledních měsících dostala do veřejného prostoru zejména kampaň #metoo na sociálních sítích. Vznik kampaně byl reakcí na aféru vlivného amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, který sexuálně obtěžoval ženy. Další ženy pak na sítích zveřejňovaly své zkušenosti. V anketě amerického magazínu Time, který každoročně vyhlašuje osobnost či osobnosti roku, tato kampaň zvítězila.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?