Odborníci: Rušit chirurgie je dobrý nápad

10. 3. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Záměr Královéhradeckého kraje zrušit oddělení chirurgie v nemocnicích v Opočně na Rychnovsku a v Broumově na Náchodsku podpořili někteří odborníci na oblast zdravotnictví.


Ředitel krajské záchranky Ladislav Žabka uvedl, že na pracovištích, kde se operuje jednou denně, je šance zlepšovat lékařskou odbornost a praxi mnohem menší než tam, kde se komplikované a náročné zákroky provádějí častěji.

Záchranáři mnohdy rozhodují, která pracoviště zákrok provedou. Zrušení chirurgie v Opočně a v Broumově pro ně nebude znamenat žádný problém. „Pacienty s vážnými úrazy odvážíme rovnou na traumacentrum hradecké fakultní nemocnice,“ dodal Žabka.

Problém se zajištěním pacientů opočenské a broumovské chirurgie nemají ani v oblastních nemocnicích.

„Náchodská nemocnice je určitě schopna pacienty pojmout a zajistit jim potřebnou péči včetně té operační. Již nyní naše nemocnice v době ústavní pohotovostní služby zajišťuje operativu pro celou spádovou oblast, tedy i pro Broumov a z velké části pro Opočno,“ uvedl náměstek léčebné péče Oblastní nemocnice Náchod Antonín Housa.

Podobně se vyjádřil také lékařský náměstek rychnovské nemocnice David Shihata. Rozšíření lůžek následné péče uvítal i ředitel VZP Hradec Králové Pavel Pechánek. „Jde o kroky správným směrem,“ poznamenal.

Opačný názor mají však občané obou měst a okolí. Nejen že tam vnikly protestní petiční akce, ale opočenský starosta Štěpán Jelínek (US-DEU) se rozhodl na pondělí svolat mimořádné zasedání zastupitelstva.

„Očekáváme, že zástupci kraje nám přijedou podrobně vysvětlit své záměry. Zatím máme informace hlavně z tisku,“ řekl Právu Jelínek.

Na broumovské radnici se v úterý sešli někteří zastupitelé s lékaři místní nemocnice. „Konstatovali jsme, že se zdravotní péče v regionu dostává na nepřekročitelnou hranici, a vyzvali jsme kraj a vedení náchodské nemocnice k dalšímu vyjednávání,“ sdělila Právu starostka Broumova Libuše Růčková (ODS).

Záměr kritizuje i opoziční krajský zastupitel a člen stínové rady kraje Jiří Vambera (ODS). „Krajský úřad dal jasný vzkaz voličům v Broumově a Opočně: Zaplatíme za vás poplatky, ale za to vám zrušíme nemocnici!“ prohlásil. Podle jeho slov kraj doplácel na zdravotnictví právě proto, že se zavázal udržet dostupnost lékařské péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?