Odborník: ČR by měla zavést plošný screening na rakovinu prostaty

3. 2. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
V ČR by se podle Dalibora Pacíka z Fakultní nemocnice Brno vyplatilo zavést plošný screening na rakovinu prostaty. Nemoc je u mužů třetí nejčastější příčinou úmrtí na zhoubný nádor.


Pacientů, kteří na ni zemřou, navíc přibývá, byť data z roku 2005 signalizovala možné zlepšení, řekl dnes Pacík novinářům v Brně. Dodal, že už dnes mohou muži o preventivní vyšetření požádat. Provádí ho praktický lékař.

Preventivní vyšetření se skládá ze dvou částí - rozboru krve a pohmatového vyšetření prostaty. Podle Pacíka je sice zvláště to druhé nepříjemné, ale ne bolestivé.

„Každý muž, který dnes umírá krutou a bolestivou smrtí na pokročilou rakovinu prostaty, byl mužem o deset, 15 let mladším, který měl rakovinu prostaty v počátečním stádiu, kdy se dala vyléčit, ale protože se na ni nepřišlo, tak se nevyléčila,“ popsal. Zároveň apeloval na ženy, aby na preventivní vyšetření své muže poslaly. Muži na prevenci obvykle moc nedají a z vyšetření často mají strach, dodal.

Podle Pacíka se rakovina prostaty léčí tím lépe, čím dřív se na ni přijde. Nádor se odstraňuje při otevřené operaci, po níž zůstává na podbřišku drobná jizva, nebo při laparoskopickém nebo robotickém zákroku. Výsledky jsou podle profesora stejné.

Zároveň prý dávno neplatí, že by operace snížila muži kvalitu života. Před desetiletími znamenal zákrok doživotní impotenci a u části mužů i potíže s udržením moči. Od té doby však medicína pokročila. „Po této operaci se erekce žádnému muži nezlepšila. Ale může zůstat stejná nebo na úrovni možná o něco horší,“ vysvětlil.

Pacík zároveň varoval, aby pacienti na vyšetření nečekali až do doby, kdy budou mít s prostatou potíže. Jakmile se projeví příznaky, většinou podle něj bývá šance na vyléčení ztracena, byť léčen pacient být může. „Čekat na symptomy je špatně,“ uvedl.

Rakovina prostaty je ročně v ČR odhalena u 5000 mužů, 1500 jich na nemoc zemře. Nemocných přibývá, za posledních 30 let se incidence zvýšila asi pětkrát a roste dál, rovněž mortalita je podle Pacíka vysoká a roste. V zemích západní Evropy v polovině 90. let začala úmrtnost klesat. V ČR může podle odborníka tento zlom nastat, jestliže se zlepší prevence.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?