Přejít na obsah

Odborník: Nadměrná spotřeba cukru zvýší riziko nemocí srdce a cév

zpět
30.11.2015
Cukr - ilustrační foto
zvětšitCukr - ilustrační foto
Autor: ZDN

Cukr - ilustrační foto | Autor: ZDN

 

Nadměrná spotřeba cukru zvyšuje riziko nemocí srdce a cév, řekl ČTK člen Fóra zdravé výživy Pavel Suchánek. Většina lidí si riziko spojuje jen s tuky. Spotřeba cukru je oproti doporučením v ČR téměř dvojnásobná.

Jedním z viníků je vysoká spotřeba potravin s přidanými cukry. Vedou sladkosti, cukrářské a pekárenské výrobky a slazené nápoje. Nahradit cukr medem problém neřeší.

Nemoci srdce a cév tak mohou postihnout i lidi, kteří upřednostňují nízkotučnou stravu, pokud chuť dohánějí slazením.

„Neznamená to, že by tuky byly odhalením rizik cukru očištěny a rizikovost nadměrné konzumace tuků s převahou nasycených mastných ztratila význam. Nasycené tuky je třeba i nadále omezovat, ale nesmíme jejich místo v jídelníčku nahrazovat jednoduchými sacharidy a potravinami s vysokým glykemickým indexem,“ řekl Suchánek.

Podle průzkumu Fóra zdravé výživy vnímají lidé cukr negativněji než tuk. Jen pět procent soudí, že tuk je škodlivější, 39 procent má za škodlivější cukr a přes 40 procent tvrdí, že cukr a tuk jsou stejně škodlivé.

Fórum zdravé výživy chce dát vodítko lidem v protilehlých názorech odborníků. Zatímco jedni tvrdí, že na rozvoj aterosklerózy zásadní vliv mají tuky, zejména nasycené mastné kyseliny a transmastné kyseliny, druzí říkají, že i když ve stravě není tuk, mohou se aterosklerotické pláty tvořit v cévách také. Nespotřebovaný cukr se totiž přemění na nitrobřišní tuk a ten spustí prozánětlivé pochody v těle, které vedou k vytvoření aterosklerotických plátů.

Nižší riziko je, pokud se volí tuky zdravé a v odpovídajícím množství, a totéž platí pro cukr. Zároveň platí, pokud se dodávají cukry a zároveň se odčerpávají pohybem, je to pro organismus to nejlepší. V cukrech i tucích je různá kvalita, záleží na životním stylu, aktivitě, celkovém složení stravy během dne a na celkovém energetickém přísunu.

Z tohoto hlediska nemusejí pro lidi být strašákem Vánoce, kdy jsou stoly plné sladkostí. „Cukry jsou rychlým zdrojem energie, a tak pokud mlsání vykompenzujeme pohybovou aktivitou, je to to nejlepší, co můžeme udělat,“ shrnul odborník.


Komentovat článek: Odborník: Nadměrná spotřeba cukru zvýší riziko…

*
* Pravidla diskusí - čtěte
*
 

* - údaje označené hvězdičkou jsou povinné

Komentáře

Do této diskuse prozatím nikdo nepřispěl.

přidat komentář
 
 zavřít

Váš tip

  • Jako ochranu před spamem, prosím zodpovězte následující otázku (číslicí):
  • * - položky označené hvězdičkou jsou povinné