Odbory hledají podporu na Moravě, nemocnice se chystají na nejhorší

3. 11. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařský odborový klub (LOK) nyní se svou kampaní Děkujeme, odcházíme objíždí nemocnice v Moravsklozském kraji. A podpora místních lékařů je nadprůměrná. V krnovské nemocnici se jich svým podpisem k akci připojilo přes padesát procent. Vedení proto chystá krizový plán.


Počet lékařů, kteří jsou připraveni dát výpověď, narůstá. Ve většině nemocnic odbory podpoří zhruba 40 procent lékařů.

„S výjimkou fakultních nemocnic a společnosti Agel, která nám zakazuje vstup do jejích areálů, se v ostatních nemocnicích chystá odejít už nejméně 40 procent lékařů. Po naší návštěvě procento odhodlaných vždy ještě vzroste,“ uvedla Šárka Drinková z Lékařského odborového klubu (LOK).

Dodala, že například v krnovské nemocnici po jejich pondělní návštěvě chce podat výpověď k 31. prosinci 50 procent lékařů. Tolik jich to už garantovalo podpisem. A vedení nemocnice nebere hrozby lékařů na lehkou váhu. Připravuje krizový plán.

Vedení nemocnice: lékaři to dotáhnou do konce

Kromě ostravské fakultní nemocnice organizátoři výzvy pociťují v regionálních nemocnicích velkou podporu. „Například v Havířově výzvu podepsalo 50 lékařů ze 100. Stejné to je i v Krnově či Karviné. v Opavě je připraveno odejít osm desítek lékařů z celkového počtu 140,“ dodala Drinková s tím, že podle rozhovorů s lékaři většina z nich výpověď skutečně podá.

Většina šéfů nemocnic podporu kampaně spíše zlehčuje, často se nechávají slyšet, že nakonec tolik lékařů stejně neodejde. Ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec ale nebere hrozby lékařů na lehkou váhu.

„Mám signály, že k výzvě Děkujeme, odcházíme se u nás zatím přihlásilo 45 ze všech 90 lékařů. Je to vážná situace. Věřím, že tentokrát to lékaři dotáhnou do konce. Chystáme proto krizový plán,“ reagoval pro DNES Ladislav Václavec.

Pokud taková situace nastane, zavede zařízení takzvaný služební provoz. „Tam, kde to půjde, budeme poskytovat nutnou péči, například akutní operace. Nebudeme ale schopni dělat plánované operace, odejde totiž i primář chirurgie, který je předsedou místního LOKu. A může se stát i to, že některá oddělení budeme muset zavřít…“ nastiňuje krizový scénář Václavec.

V Kolíně chce odejít téměř celá interna

Ve středních Čechách se podpora mnohdy pohybuje také kolem padesáti procent, a to například v nemocnici v Mělníku, Nymburce nebo Kladně. V Kolíně je připravena odejít zhruba třetina lékařů. Včetně téměř celého oddělení interny.

„Jsme překvapeni, lékařský stav se málokdy dokázal semknout k větší revoltě a protestu. Tentokrát už se nedrolí kamínky, ale sype se lavina,“ uvedl pro DNES mělnický chirurg Pavel Brejla, středočeský koordinátor Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů.

Právě lékařské odbory iniciovaly kampaň Děkujeme, odcházíme. K výzvě názvem Děkujeme, odcházíme, se dosud přihlásilo asi 3708 z 16.000 nemocničních lékařů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?