Odbory odmítají změnu v odměňování, hrozí stávkovou pohotovostí

25. 8. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické odbory zásadně nesouhlasí s návrhem na změnu odměňování a snížení platových tarifů pro pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách. S ministerstvem chtějí dále o této problematice jednat, pokud se nedohodnou, jsou připraveny vyhlásit stávkovou pohotovost.


Odbory jsou přesvědčeny, že zvýšením tarifních složek platů se v loňském roce podařilo v obou resortech řešit nejpalčivější problémy.

„Pokles tarifních složek platů by s sebou přinesl odchody kvalifikovaných pracovníků, druhotně pokles kvality poskytované péče a v konečném důsledku destabilizaci celého systému zdravotnictví a sociálních služeb,“ míní místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Stávková pohotovost je podle ní až posledním řešením. „Čekáme, že sociální dialog, tak jak slibuje premiér (Petr) Nečas, bude probíhat,“ uvedla další místopředsedkyně odborů Ivana Břeňková.

Hledejme ve vnitřních rezervách, vyzývají odbory

Ministerstvo práce a sociálních věcí má záměr snížit o desetinu platové tarify a provést změnu v tarifních tabulkách. Změny by se dotkly také části pracovníků ve zdravotnictví a v sociálních službách.

Svaz je zásadně proti snižování platů, vyzývá k hledání vnitřních rezerv na zamýšlené úspory. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) nejsou navrhované změny tarifních tabulek hlavním problémem. Tabulky podle něj nehrají prakticky žádnou roli, platy ve zdravotnictví jsou už řadu let výsledkem kolektivního vyjednávání. Třeba u lékařů tvoří jiné složky platu než tarif asi polovinu mzdy, dodal.

„Problém je v tom, že nejde o snížení platových tarifů pouze o deset procent,“ upozornila Břeňková. V první, takzvané tvrdé variantě je podle výpočtu odborů snížení platových tarifů až o 40 procent, ve druhé měkčí může snížení činit deset, 20, ale v sociálních službách třeba i 33 procent.

Snížení platů nejzkušenějších sester může představovat až 9600 korun měsíčně, uvedla Žitníková. Až o 12.000 korun by podle tvrdšího návrhu přišli i někteří lékaři s nejdelší praxí.

Jednání pokročí v září

Zdravotničtí odboráři se mají sejít 6. září s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem, 13. září má být nejzazší termín i pro jednání s jeho vládním kolegou Jaromírem Drábkem, který má na starosti sociální věci.

Tentýž den bude svolán aktiv zástupců všech odborových organizací.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?