Odbory požádají Sobotku o schůzku kvůli platům zdravotníků

19. 8. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Odbory požádají premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o schůzku kvůli platům zdravotníků v nemocnicích. Částka, již zatím s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) vyjednaly, nepokryje jimi požadovaný růst tarifů o deset procent.


Novinářům to po jednání s Němečkem řekl předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Ministr nabídl zdravotníkům zvýšení o pět procent, to ale odborářům nestačí.

Engel ocenil Němečkovu snahu vyjít odborářům vstříc, jeho možnosti jsou podle odborů ale vyčerpané, proto se obrátí na vedení koalice. Řešení by podle Engela měli hledat předsedové tří koaličních stran.

Ministr dnes odborářům nabídl navýšení o pět procent, odbory trvají na deseti procentech. Na desetiprocentní nárůst tarifů od ledna příštího roku by bylo potřeba zhruba sedmi miliard korun.

Němeček už dříve slíbil a v úterý znovu potvrdil, že zvýšení odvodů státu o 1,8 miliardy v příštím roce půjde celé na platy v nemocnicích. Z upřesněných odhadů příjmů státního rozpočtu by mohl resort získat v příštím roce dalších 1,3 až 1,5 miliardy. To vše stačí jen na pětiprocentní navýšení tarifů, chybějí zhruba ještě čtyři miliardy.

„Ministerstvo se chovalo velmi vstřícně a vyčerpalo své možnosti finančního řešení našeho požadavku. Největší škodu způsobilo nízké navýšení platby za státního pojištěnce, a proto se musíme obrátit tam, kde problém vznikl, a pokusit se to řešit na úrovni K3,“ řekl Engel.

Připomněl, že už loni žádaly odbory deset procent, nakonec se spokojily s pěti procenty. „Letos už spokojeni být nemůžeme, stovky lékařů každý rok odcházejí z českého zdravotnictví, odchází i zdravotnický personál. Zavírají se některá nemocniční oddělení, dostupnost péče klesá,“ řekl Engel. Jedinou možností, jak lékaře a sestry v nemocnicích udržet, je podle něho zvýšit jim platy.

Na rozdíl od ostatních zaměstnanců veřejného sektoru, kteří dostanou tři procenta od listopadu, měli by dostat zdravotníci navýšení až od ledna příštího roku. Peníze na jejich platy totiž nejdou ze státního rozpočtu, ale ze zdravotního pojištění. Němeček slíbil, že prostředky budou vymezeny v úhradové vyhlášce, aby je nemocnice nemohly použít na nic jiného.

Letos stouply tarifní platy ve státních nemocnicích o pět procent. Krajské a menší nemocnice většinou přidaly méně nebo vůbec s tím, že prostředky od zdravotních pojišťoven na přidání nestačily.

Průměrný plat lékařů ve státních nemocnicích podle zdravotnických statistiků dosáhl letos 62.735 korun, z toho polovina je za přesčasy a služby. Základní plat lékaře činí 32.450 korun, sestry 19.680 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?