Odbory vyzvaly Hegera k odstoupení, podpoří protest 1. března

22. 2. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborová centrála i zdravotnické odbory vyzvaly dnes ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), ať odstoupí. Jeho reforma prý zhoršuje kvalitu a dostupnost zdravotní péče. Odbory podpoří protest lékařské komory 1. března, kdy má být poskytována jen akutní péče.


Novinářům to řekli předseda Českomoravské komory odborových svazů Jaroslav Zavadil a předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Členové péči neomezí, budou šířit a podepisovat petici.

„My chceme, aby se zachovalo fungující zdravotnictví. Není možné, aby výdaje na zdravotní péči byly nejmenší v Evropě, z toho vyplývá i menší počet operací. To jde na vrub pana ministra, vyzýváme ho k odstoupení,“ řekl Zavadil. Podle něj hrozí devastace celého zdravotnického systému, i když ministr prý dělá, „jako by se nechumelilo“.

„Odborový svaz vyslovuje zásadní nesouhlas s tím, co se děje. Vyzýváme občany, aby podpořili náš požadavek na odstoupení ministra, který svým chaotickým vedením poškozuje zájmy pacientů,“ doplnila Žitníková.

Občané by se podle ní měli zajímat o to, jak ve zdravotnictví fungují úhrady za péči. Peníze navíc podle ní odbory nechtějí, žádají přerozdělení zůstatků na účtech zaměstnaneckých pojišťoven a koncepční řešení plateb za státní pojištěnce či lékové politiky.

Nemocnicím budou podle Žitníkové letos chybět stovky milionů korun, nebudou mít na platy a budou muset propouštět. „Nechceme, aby se snižovaly zdravotníkům platy, nechceme, aby se zdravotnictví rozpadlo. Určitě začneme plánovat vlastní akce,“ uvedla.

Podle Žitníkové je situace zdravotnictví nejkritičtější od roku 1989, když loni ministerstvo chtělo zrušit ze 152 nemocnic akutní péče 32. „Vlna odporu zabránila zrušit je, ministerstvo se teď rozhodlo ruinovat nemocnice ekonomicky,“ varovala. Podle propočtu odborů reálně klesnou podle vyhlášky úhrady od pojišťoven za péči až o 20 procent.

Komora vyzvala soukromé lékaře, ať příští pátek zavřou ordinace. Nemocnice mají ošetřit jen akutní pacienty. K výzvě se už přidaly lékařské odbory a Sdružení ambulantních specialistů. Nátlak odmítlo Sdružení praktických lékařů, chce prý vyjednávat.

Postoj sdružení praktiků ocenil ministr Leoš Heger (TOP 09). „Věřím, že další je budou následovat a že i mezi lékaři samotnými se najde převážná část těch rozumných, kteří situaci vnímají racionálně, věcně a vědí, že se žádná apokalyptická vize odborů či komory nenaplňuje,“ uvedl ministr v prohlášení pro ČTK.
Petice je konkrétně proti snižování veřejných výdajů na zdravotnictví, zbytečně drahým lékům či dlouhému cestování k lékaři a do nemocnice.

Heger v dnešním prohlášení apeloval na lékaře, kteří se připojí k výzvě komory a odborů a hodlají 1. března odpočívat, aby o tom zavčas informovali své pacienty a nenechali je absolvovat cestu do ordinace zbytečně. „Lékaře navštěvují ti, kteří potřebují péči,“ zdůraznil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?