Odbory zvažují jako nejtvrdší variantu výpovědi všech zdravotníků

23. 5. 2012 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Výpovědi všech zdravotníků z nemocnic, vedle lékařů také sester, zvažují odbory jako nejtvrdší variantu protestů. Chtějí růst platů, který jim vláda slíbila v memorandu. Příští rok by lékaři měli mít trojnásobek průměrného platu v zemi, sestrám by měl plat růst úměrně tomu. Ministr Leoš Heger (TOP 09) nyní zveřejnil, že trojnásobku se lékaři dočkají nejdřív za dva roky.


V ČT řekl, že tři miliardy korun na splnění slibu nemá.

„Úhradová vyhláška vzhledem k ekonomické situaci asi už příjmy nemocnic tolik nenavýší, takže by se růst platů zmírnil a na trojnásobek by se dostaly postupně,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

„Je jasně podepsaná dohoda, že to bude k 1. lednu 2013. Pokud už neplatí ani podepsaná dohoda, tak nevím,“ řekl ČTK člen předsednictva Lékařského odborového klubu (LOK) Miloš Voleman. Ministr s odbory podle něj sice jednal, ale pak jim přes média vzkázal, že dohodu nesplní. „Jednat s panem ministrem dál nemá smysl. Já osobně bych jakékoli jednání s ním pociťoval, že bych se asi umazal,“ řekl.

Voleman předpokládá, že by protesty mohly být ještě letos a mohly by být mnohem tvrdší. Zřejmě už by to nebyly jen happeningy, na kterých by odboráři ministrovi připomínali platové sliby. O dalším postupu rozhodne 19. června porada předsedů LOK. Akce by se měly koordinovat se dvěma odborovými organizacemi, které jsou součástí takzvané Zdravotnické trojky.

Loni všechny nemocnice platy navýšily lékařům o 5000 až 8000 korun podle kvalifikace a délky praxe. Když letos stouply platy lékařům v nemocnicích místo o deset procent jen o 6,5 procenta a stalo se tak jen ve státních nemocnicích, vyjednávali odboráři dál o penězích i pro nemocnice krajů.

Přitom zdůrazňovali, že hlavní je, aby příští rok stouply platy lékařů o 1,5 až trojnásobek podle kvalifikace a délky praxe. Připravují samostatný zákon o odměňování zdravotníků, vidí v něm záruku, že se peněz dočkají.

Ve státních nemocnicích stoupl v posledním roce průměrný plat lékaře o víc než 10.000 korun. Zatímco v roce 2010 měl v průměru přes 50.000, loni 61.000 korun. Odbory požadují, aby kvalifikovaný lékař měl 75.000 měsíčně.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň ČTK řekl, že v některých fakultních nemocnicích už lékařů tyto platy mají. Kde je nemají, možná je příští rok mít budou. Problém ale je v krajích, které tvrdí, že nemají od zdravotních pojišťoven dost peněz na růst platů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?