Odchod lékařů by špitály položil, říká šéf holdingu

23. 9. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Kolaps zdravotnictví by mohl nastat v nemocnicích Královéhradeckého kraje. A nejenom v nich. Ke kampani Lékařského odborového klubu Svazu českých lékařů (LOKSČL) nazvané Děkujeme, odcházíme se v kraji připojilo již více než 300 ze zhruba tisícovky lékařů.


V celé republice výzvu podporuje téměř 3000 doktorů. Ti hrozí, pokud nebudou naplněny jejich požadavky, že podají hromadně ke konci roku výpověď.
Jedni hovoří o vyděračských praktikách zdravotníků, jiní o oprávněných požadavcích. Zástupci LOK požadují navýšení základního platu na 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy v České republice a také zrušení stávajícího systému následného vzdělávání lékařů.

"Chceme alespoň 200 korun na hodinu"

„V současnosti je v královéhradeckých nemocnicích realitou základní nástupní plat lékaře absolventa kolem 18 tisíc korun. Pokud si uvědomíme, že měsíčně pracuje 170 hodin, dostaneme se na hodinovou mzdu kolem 105 korun, což je směšné,“ říká Pavel Vávra, který se na kampani podílí. Představou lékařů by bylo mít hodinové ohodnocení kolem 200 korun pro nastupujícího lékaře a 400 korun pro kvalifikovaného odborníka. „Pokud si srovnáme kupříkladu mzdu zedníka, který si za hodinu práce řekne kolem 300 korun, nebo právníka, jenž pracuje za zhruba 500 korun na hodinu, je základní plat lékaře nízký. Nemluvě o míře zodpovědnosti,“ vysvětlil Vávra. Velké obavy z nastalé situace má i ředitel Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Martin Scháněl. „Pokud by se hrozba lékařů naplnila, jednalo by se o kolaps zdravotnictví ve všech krajských nemocnicích. Na druhou stranu věřím, že k tomu nedojde,“ uvedl. Rozhodně však odmítá, že by zrovna kraj byl tím, kdo může se situací něco dělat. Jednat by měl podle něj především stát. „Nikdo nemůže po krajích či obcích chtít, aby řešily finanční problémy ve zdravotnictví za stát. Není možné vše doplácet z krajských peněz,“ nastínil situaci Scháněl. Podle něj jsou však požadavky lékařů oprávněné. „Je to dlouhodobě podhodnocená profese. Aby došlo ke změně, musel by stát změnit celý systém financování. Lékaři jsou nenahraditelnou profesí,“ doplnil ředitel holdingu. Kritici však poukazují na skutečnost, že stejně nenahraditelnou profesí jsou například policisté nebo hasiči. Ti se sice připojili k demonstraci státních zaměstnanců, avšak podobnou kampaň nerozpoutali. „Je sice pravdou, že lékaři jsou podhodnoceni vzhledem k práci, kterou odvádějí, ale na druhou stranu není zrovna ideální doba k takovýmto požadavkům. Podle mě by tímto způsobem mohli stát vydírat i další lidé z jiných státem placených profesí,“ míní osmadvacetiletá zdravotní sestra Kateřina Pokorná. Celorepublikově průměrný plat lékařů je zhruba 45 000 až 50 000 korun. Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí letošního roku činila podle Českého statistického úřadu 23 513 korun, ve východních Čechách těsně přes 20 tisíc korun.
Co si o tom myslíte? Jsou požadavky lékařů oprávněné, nebo se jedná jen o vyděračské metody odborářů? Zapojte se do diskuse na: hradecky.denik.cz/lekari

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?