Odchod lékařů může ohrozit záchranky

2. 12. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud z nemocnic odejdou ve větší míře lékaři, jak se to jeví podle akce Děkujeme, odcházíme může to ohrozit fungování záchranky. Deník o tom informoval předseda Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR Marek Slabý, který šéfuje v jižních Čechách.


Asociace vyhodnotila situaci a pověřila předsedu Slabého, aby upozornil dopisem ministra zdravotnictví a asociaci krajů na skryté dopady této lékařské aktivity. Mohou totiž vzniknout problémy v oblasti přednemocniční péče Pokud by se k lékařům z nemocnic přidali i lékaři záchranek, situace by dále gradovala.

„Zdravotnické záchranné služby jsou s výjimkou několika krajů zcela závislé při obsazování služeb na externích lékařích, kteří se právě díky nedostatečnému finančnímu ocenění rekrutují ze zaměstnanců nemocnic. Jestliže dojde k odchodu lékařů z nemocnic do zahraničí nebo do soukromého sektoru, hrozí, že řada těchto lékařů přestane pracovat i na záchranné službě,“ varoval Slabý.

To povede podle Slabého ke kolizi se Zákoníkem práce, což se z důvodu nedostatku lékařů děje už nyní a po nějaké době budou muset záchranné služby omezit počet posádek s lékařem, na což není veřejnost připravena.

Situaci nejsou zdravotnické záchranné služby schopny řešit náborem nových lékařů, neboť několik let je úbytek lékařů na záchrance vyšší než přírůstek.

„Vinou systému vzdělávání nejsme schopni přijímat absolventy lékařských fakult, a pro zkušené starší lékaře je tato stresující práce s minimální právní podporou a obrovskými riziky finančně i profesně nezajímavá,“ řekl Slabý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?