Odchod lékařů nám neuškodil

10. 6. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Bez dobrovolníků si to tu nedovedu představit, říká šéf Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus.


Fakultní nemocnice Brno je největším zdravotnickým zařízením jižní Moravy. Zaměstnává přes pět tisíc lidí, z toho téměř tisícovku lékařů a na dva a půl tisíce zdravotních sestřiček. Řídit takový kolos není jen tak. Šéfovi nemocnice Romanu Krausovi jsme položili několik aktuálních otázek.

Jak vidíte v současné době situaci po akci Děkujeme, odcházíme?

Situace je plně stabilizována, i když musím říci, že poskytování zdravotních služeb nebylo nijak ovlivněno jmenovanou akcí ani během ní. Odešlo nám pouze sedm lékařů a zůstalo jich naopak 962.

Kolik jste nabrali v současnosti nových lékařů a na která oddělení nejvíce?

Noví lékaři jsou postupně přijímáni na neobsazená místa a s akcí Děkujeme, odcházíme to nemá spojitost.

Jste spokojen s fungováním nemocnice v současné době?

Jsem spokojen, nemocnice je ekonomicky stabilní a služby poskytuje na vysoké úrovni. Samozřejmě je řada věcí a procesů, které je nutné kontinuálně zlepšovat.

Fungují už normálně ordinace i ambulance poté, co byly poněkud omezeny?

Ambulantní i lůžková část funguje naprosto normálně a jejich činnost ani během několikrát jmenované akce nebyla nijak ovlivněna. Pouze byly připraveny krizové plány, jak zachovat provoz při odchodu lékařů, kteří tím hrozili.

Máte ještě oddělení, na kterých jsou problémy s nedostatkem lékařů, eventuálně sester a jiného personálu?

Jsou odbornosti, kde je problematické získat kvalifikované pracovníky. Jako příklad mohu uvést patologické anatomy či radiologické laboranty. S akcí Děkujeme, odcházíme to však opět nemá nic společného.

Jak se sám díváte na zvýšení ceny pobytu v nemocnici z šedesáti na sto korun denně?

Zvýšení poplatku za pobyt na lůžku jednoznačně podporuji, i když prakticky nejde o žádnou reformu zdravotnictví, ale pouze o malý stabilizační krůček k navýšení příjmů při výpadu plateb od zdravotních pojišťoven.

Co nemocnice za poplatek šedesáti korun nabízela pacientům a co více nabídne po jeho zvýšení?

Za původní i zvýšený poplatek nabízíme a budeme nabízet standardní hotelové služby, odpovídající úrovni ostatních fakultních nemocnic u nás.

Jak se u vás mají dobrovolníci?

Fakultní nemocnice Brno využívá služeb dobrovolníků na základě smlouvy s Dobrovolnickým centrem Motýlek, které zajišťuje jejich nábor, výběr, výcvik a průběžné supervize. Zájemci o dobrovolnickou činnost v naší nemocnici se mohou obrátit sem ­ kontakty naleznou na www.dc-motylek.cz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?