Oddělení ztratilo karty pacientů

18. 1. 2008 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
V odpadkovém koši na veřejnosti se válely choulostivé dokumenty. Jeden z obyvatel krajského města tu našel zdravotní dokumentaci pacientů českobudějovické nemocnice. Jak se vůbec složky obsahující jména a rodná čísla nemocných i CD disky se snímky počítačové tomografie dostaly mimo nemocnici, začalo vedení zdravotnického zařízení včera na podnět novinářů prošetřovat...


Dokumentace stavu pacientů zřejmě zmizela během stěhování oddělení ARO

Neúplné stěhování

Předpokládá, že k úniku starých záznamů došlo asi při stěhování anesteziologicko resuscitačního oddělení. „Před půl rokem nemocnice přesouvala ARO do náhradních prostorů z důvodů zásadní rekonstrukce a modernizace tohoto oddělení. Takové stěhování znamená především stoprocentní zabezpečení těch nejtěžších pacientů. Spolu s nimi se stěhovaly kubíky různých materiálů a drahé zdravotnické techniky,“ přibližuje patrně kritický moment mluvčí nemocnice Jan Dušek.

Záznamy pocházející z let 2002 - 2004, které zmizely a po půl roce se vynořily mezi odpadky, patřily mezi materiály určené ke skartaci. „Teprve dnes jsme obdrželi informaci od krajské redakce České televize, že k jejich skartaci nedošlo. Prostory byly po vystěhování před nástupem řemeslníků v pořádku a nyní se dozvídáme, že došlo s největší pravděpodobností k odcizení krabic s CT snímky,“ podivovalo se vedení nemocnice. Policejní pátrání

Případ od včerejšího poledne šetří i policie. „Dnes jsme přijali trestní oznámení nálezce, objevil v koši dílčí záznamy o zdravotním stavu několika osob,“ potvrdil Deníku informaci policejní mluvčí Jaroslav Beran. „Zahájili jsme proto trestní stíhání pro nedbalostní delikt, ten, kdo má událost na svědomí, se dopustil neoprávněného nakládání s osobními údaji,“ upřesnil.

Přísné opatření

Trestní oznámení na neznámého pachatele hodlá neprodleně podat i nemocnice. „Předseda představenstva Břetislav Shon s okamžitou platností vydává vnitřní předpis, týkající se kontroly dodržování všech nařízení souvisejících s ochranou dat pacientů,“ zdůrazňuje Dušek.

V řadě zdravotnických zařízení včetně českobudějovické nemocnice již nově pořizovaná dokumentace nemůže dopadnout podobně. „Existuje vnitřní informační systém, který již zamezuje fyzickému přesunu osobních dat pacientů,“ ujišťuje veřejnost vedení největší nemocnice v kraji.

Hana Svítilová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?