Odejde z kraje 700 lékařů?

5. 11. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Přibližně sedm set lékařů z Moravskoslezkého kraje se podle Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK - SČL) připojilo k výzvě Děkujeme, odcházíme a ke konci roku podá výpověď.


V březnu by pak v kraji mohl podle předsedy LOK-SČL Martina Engela nastat kolaps v poskytování zdravotnických služeb. „Některé nemocnice by mohly zaniknout či se sloučit,“ řekla novinářům lékařka Šárka Drinková. Ministr zdravotnictví Leoš Heger neočekává, že by výpověď skutečně podala celá čtvrtina nemocničních lékařů.

K výzvě s názvem Děkujeme, odcházíme, se dosud podle Engela přihlásilo asi 3708 z 16 tisíc nemocničních lékařů.

Důvodem jsou údajně nízké mzdy. LOK chce, aby vzrostly na 1,5 až trojnásobek průměrného platu. Mladí lékaři mají nástupní plat bez služeb 17 tisíc korun, po atestaci 34 tisíc korun. Průměrný plat lékaře je kolem 50 tisíc korun, asi polovinu ale činí služby a přesčasy. Kromě ostravské fakultní nemocnice organizátoři výzvy pociťují v regionálních nemocnicích velkou podporu.

„Například v Havířově výzvu podepsalo padesát lékařů ze sta. Stejné to je i v Krnově či Karviné. V Opavě je připraveno odejít osm desítek lékařů z celkového počtu 140,“ řekla Šárka Drinková s tím, že podle rozhovorů s lékaři většina z nich výpověď skutečně podá. To by pak podle lékařky znamenalo problém.

„Moravskoslezské nemocnice už nyní trápí nedostatek lékařů na některých odděleních. Řeší se nasazováním externistů a neúnosnými přesčasy. Právě přesčasy lékaře v kraji trápí nejvíce. Po celodenní službě jdou mnohdy hned operovat, což je hazard se zdravím pacientů,“ uvedl Engel.

Heger připustil, že pokud by výpověď skutečně podala celá čtvrtina nemocničních lékařů, musela by se zavřít v části nemocnic některá oddělení. Péče by se musela zkoncentrovat a převést na ošetřovatelská oddělení, kde by byli dlouhodobě nemocní.

„Je notoricky známo, že je přebytek nemocnic a není politická síla, jak ty nemocnice zavírat. Nakonec by možná došlo k tomu, že některé z menších nemocnic by se musely zavřít a personál by se přesunul do větších,“ podotkl ministr.

Podle Engela se nedá očekávat, že by odcházející české lékaře nahradili kolegové z východních zemí jako je Ukrajina či Bělorusko.

„Už nyní u nás pracuje řada lékařů z Ukrajiny. Nejsou ale v nemocnicích, ale ve stavebních firmách jako dělníci. Práce ve zdravotnictví pro ně u nás není ekonomicky zajímavá,“ tvrdí. Iniciativa žádá nejen zvýšení platů lékařů na 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy. Dalším z jejich požadavků je to, aby se změnil dosavadní systém postgraduálního vzdělávání začínajících lékařů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?