Odejdou-li lékaři, přijdou sestry o práci

11. 2. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud ke konci února odejdou lékaři, kteří podali výpověď, bude to stát v nemocnicích Krajské zdravotní (KZ) místo i desítky sester a ostatního zdravotnického personálu.


V Krajské zdravotní, která sdružuje pět největších nemocnic v Ústeckém kraji, je situace nejvážnější v Ústí nad Labem a Mostě. Tam by v případě odchodu doktorů dostalo ke konci měsíce výpověď až 202 lidí.

„Je logické, že když lékaři nepřijdou na některá oddělení, bude nutné tam činnost omezit a práce nebude pro sestry ani ostatní zdravotnický personál,“ uvedl předseda představenstva Krajské zdravotní Petr Benda.

Firma už o možné hromadné výpovědi pro personál informovala odboráře. Pro Krajskou zdravotní to bude znamenat i vysokou finanční zátěž - bude muset platit odstupné.

Podle ekonomického náměstka KZ Jindřicha Zetka v mostecké nemocnici stáhli svou výpověď dva lékaři z ARO, stále tam na výpovědi ale trvá 37 lékařů z celkových 152. „Situace, která se dá označit za vážnou, je na chirurgii. Složitá situace je také na neurologii,“ popsal Zetek aktuální stav v Mostě.

Podobně černé jsou i scénáře v ústecké Masarykově nemocnici, která je největší v kraji a také ji hodlá opustit nejvíce lékařů. Výpověď jich tam podalo 51 z celkem 354. V Ústí je ohrožena neurologie i oddělení rentgenologie a péče o předčasně narozené děti. Tam plánují odchod dva ze tří specialistů - neonatologů.

Z dalších nemocnic KZ chce odejít 18 lékařů z celkem 126 v teplické nemocnici a jeden v chomutovské. V Děčínské nemocnici nepodal výpověď žádný lékař.

Celkově je v Ústeckém kraji druhý nejnižší počet lékařů, kteří podali výpovědi v rámci celé republiky. Krajská zdravotní ale přiznala, že i tak nebude moci v některých nemocnicích poskytnout odpovídající akutní péči.

„V některých oborech nám to bude působit značné komplikace,“ uvedl ředitel KZ Eduard Reichelt s tím, že se připravují podrobné informace pro veřejnost, které hodlá KZ oznámit 15. února.
Podle náměstka hejtmanky a radního pro zdravotnictví Pavla Koudy (ČSSD) bude v případě odchodu lékařů ohrožena i činnost Zdravotnické záchranné služby.

K útlumu na některých odděleních dojde už velice brzy, přestanou se například objednávat pacienti na operace. „Kde nebude lékař, nemůže ležet ani pacient, a tato situace se musí začít řešit už v únoru,“ uvedl Zetek.

Podle Bendy se ale nemocnice o každého pacienta v každém případě postarají. „Věnujeme se situaci od rána do večera tak, abychom ji úspěšně zvládli,“ dodal Benda. Vedení nemocnic věří, že u lékařů převáží pocit odpovědnosti a situace dopadne dobře.

K radikálnímu obratu došlo už v Kadani, kde z místní nemocnice původně chtělo odejít 12 ze 40 lékařů. Se všemi se ale už vedení na konci ledna dohodlo na stažení výpovědí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?