Odložte výpovědi o půl roku, žádal ministr odbory

25. 1. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci odborů a České lékařské komory odcházeli z ministerstva zdravotnictví značně rozladěni. Ministr Leoš Heger jim totiž nepředstavil žádný konkrétní návrh, požádal je, aby výpovědi o půl roku odložili.


Očekávané jednání na ministerstvu zdravotnictví nepřineslo žádné výsledky. A to i přesto, že se posledních několik dní tento den pokládal za možné východisko z kritické situace.

Ministr Leoš Heger (TOP 09) ale nakonec žádní návrhy nepředložil a své kroky chce ve středu teprve projednat ve vládě.

Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel uvedl, že neprodleně osloví premiéra Petra Nečase (ODS), chce jednat přímo s ním.

„Vůbec na ničem jsme se nedohodli, protože jsme opět nedostali žádný návrh,“ komentoval průběh schůzky Engel.

Nic jiného než peníze odbory neuspokojí

Znepokojen odcházel i sám ministr, požádal totiž lékaře, aby výpovědi o půl roku odložili. V příštích šesti měsících by měli vidět, že reforma startuje a zdravotnictví se začíná měnit. Podle ministra ale zástupci lékařů na žádost nereagovali.

„Situace zůstává velmi nátlakovou a zdá se, že žádné jiné než mzdové požadavky nyní lékařské odbory nemohou uspokojit,“ doplnil po jednání ministr.

Leoš Heger představil připravenou reformu minulý týden premiérovi, který očekává, že práce se urychlí, aby reformní zákony byly schváleny letos.

Vláda krizi projedná ve středu

Vláda se bude situací ve zdravotnictví kvůli výpovědím doktorů zabývat ve středu. Heger podá zprávu o situaci v krajích a počtech výpovědí.

Aktuálně je podle něj nejvíc zasaženým oborem neonatologie. Pět z 13 center pro nejohroženější novorozence by kvůli odchodu lékařů muselo být zřejmě od března uzavřeno.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?