Odpůrci poplatků možná nebudou mít dost hlasů

11. 5. 2009 9:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Odpůrci regulačních poplatků ve zdravotnictví možná nebudou mít nakonec dost hlasů k jejich zrušení. Naznačila to v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce poslankyně KSČM Soňa Marková. Sněmovna podle ní sice zrušení poplatků příští týden nejspíš schválí, Senát se pak ale postaví proti...


a v dolní komoře se při opětovném projednávání nepodaří postoj horní komory přehlasovat.

„Čili ten stejný scénář, který už jsme jednou zažili,“ připomněla Marková zimní přetahovanou o poplatky. Levice tehdy ve sněmovně v prosinci navrhla jejich zrušení, Senát ale doporučil zrušit v podstatě jen poplatky pro děti a mládež u praktických lékařů, což v únoru potvrdili zástupci stran bývalé vládní koalice ve sněmovně.

Pro přehlasování postoje horní komory je třeba ve sněmovně nejméně 101 hlasů a Marková se podle svých slov obává, že jimi levice nedisponuje. „Protože ani pět kolegů a kolegyň, kteří se přidávají občas k opozici, neavizovalo, že by byli pro úplné zrušení poplatků,“ uvedla. Podle dřívějšího vyjádření poslance ČSSD a středočeského hejtmana Davida Ratha nicméně „šance na úplné zrušení nebo výrazné omezení poplatků prudce stouply“.

Náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS) v pořadu uvedl, že ze své funkce nebude odcházet kvůli tomu, že nová šéfka úřadu Dana Jurásková (nominovaná ODS) tento týden připustila možnost zrušení systému poplatků. Jurásková podle Šnajdra tím reagovala na případné prosazení návrhů, které by zrušily regulační charakter poplatků.

Týká se to podle Šnajdra především záměrů ČSSD provázat poplatky s příjmy pacienta nebo s úlevami důchodců. Pokud bychom ten systém ještě dále erodovali, pak by byl tak nepřehledný, že by skutečně ztratil jak svůj faktický, tak svůj regulační efekt,“ prohlásil Šnajdr.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?