ODS: Po volbách zrušíme zákon o neziskových nemocnicích

28. 4. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
ODS, pokud vyhraje volby, okamžitě zruší zákon o neziskových nemocnicích. Řekl to novinářům ve čtvrtek senátor Tomáš Julínek, stínový ministr zdravotnictví ODS. Zároveň by se ODS pokusila odvolat nově zvoleného Pavla Horáka z čela Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP)...


„Pokud vyhrajeme volby, zákon o neziskových nemocnicích, třeba ve zkráceném projednávání, okamžitě zrušíme tak, aby v praxi vůbec nemohl platit. Nemocnice podle tohoto zákona mají být převedeny na neziskové do 23. listopadu. Když vyhrajeme volby, nemusí tedy žádné přípravy na přechod na neziskové nemocnice dělat,“ prohlásil Julínek.

Spojení ministr David Rath, prezident lékařské komory Milan Kubek aředitel VZP Pavel Horák označil Julínek za „Bermudský trojúhelník českého zdravotnictví,“ který chce ovládnout 200 miliard korun plynoucích do zdravotnictví.

„Nikdo nezaručí, že se nějaká ta miliarda neztratí, jak už to v Bermudském trojúhelníku bývá,“ řekl Julínek.

Rath: Konečně odhalili, co chtějí

Poslankyně ODS Lucie Talmanová, která je členkou zdravotního výboru Sněmovny, uvedla, že Horák byl do funkce ředitele VZP protlačen „silou čtyř hlasů“, což prý ukazuje, jak silný je jeho mandát. Ministr zdravotnictví David Rath uvedl, že Julínek a ODS už se asi „třesou“, jak s těmi miliardami, které plynou do zdravotnictví, budou nakládat.

Příspěvky s názvem článku na který reagujete posílejte přes formulářZDE Pravidla diskuse najdete v prohlášení vydavatele.

„Je dobře, že občanští demokraté jasně řekli, že neziskové nemocnice chtějí zrušit. Aspoň už jasně říkají, že je chtějí zprivatizovat, a já říkám zřejmě i rozkrást. Budou to však pacienti, kteří to v konečném důsledku odnesou. Každý si teď může udělat názor, jak to ODS se zdravotnictvím myslí,“ prohlásil Rath.

Zákon o neziskových nemocnicích čeká na podpis prezidenta republiky Václava Klause. Pokud ho vrátí Sněmovně, poslanci ho ještě v květnu mohou schválit. V takovém případě by platil okamžitě. Zákon obsahuje seznam 146 nemocnic, z nichž budou neziskové nemocnice. Ostatní mají kdykoli možnost se do tohoto seznamu přihlásit.

„Žádná nemocnice nemusí zaniknout. Je jen na rozhodnutí vlastníků nemocnic, zda se do seznamu přihlásí a budou mít automatický nárok na smlouvu s pojišťovnou, nebo ne,“ řekl Rath.

Dodal, že po 1. lednu 2008 by se nemocnici, která na seznamu nebude a nebude mít smlouvu se zdravotní pojišťovnou, proplácela ze zdravotního pojištění pouze akutní péče, které je 70 procent veškeré péče, aplánovanou péči by si pacienti hradili ze své peněženky.

Rath předpokládá, že takových nemocnic bude ale co nejméně, protože lidé, kteří platí zdravotní pojištění, budou chtít mít péči z tohoto pojištění plně hrazenu.

Právo

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Jan Strnad

Násilné nahnání do JZD v padesátých způsobilo devastaci krajiny, zemědělství. Jakobychom již zapomněli na každoroční kampaně: “ boj o zrno,“ boj proti počasí, či americkému broukumandelince bramborové. Přesto bylo všeho nedostatek, jednou bylo moc sucho, podruhé moc pršelo, studenti a vojáci věčně na brigádách.

Zrovna tak to bude ve státních a nemocnicích, nic nebude fungovat s okřídleným vysvětlením ředitelů : “ nejsou lidi“ , „objektivní nepříznivé okolnosti atd.“

Takže cituji „Rath předpokládá, že takových nemocnic bude ale co nejméně, protože lidé, kteří platí zdravotní pojištění, budou chtít mít péči z tohoto pojištění plně hrazenu“ , to je násilné nahnání soukromníku do JZD, postatnění soukromého sektoru ve zdravotnictví. Co je od státu, to je od ďábla - komunismus a socialismus je slepá ulička dějin a chybovat je lidské, ale opakovat stále dokola stejné chyby je hloupost. Kdo to zapomněl, at navštíví „Ostrov svobody“ - Fidela Castra.

MUDr. Rusek

ODS namastila kapsu, vytunelovala VZP a ted se ji nelibi zakon o neziskovkach, ponevadz zneumoznuje vytunelovani nemocnic od hejtmanu ODS.PIJAVICE V PRAXI BOJUJÍ PROTI NEZISKOVÝM NEMOCNICÍM. ABSURDNÍ NA TOM JE TO, ŽE ZUBAŘŮ A ANI LÉKÁRNÍKŮ SE TEN ZÁKON VŮBEC NETÝKÁ!

františek kocvárek

Názory a postoje ODS ke zdravotnictví by samozřejmě neměly nejmenší šanci na prosazení v civilizovaných zemích západního světa,tam existuje zcela jiný žebříček hodnot,instituce a pracovníci,kteří zachází s lidským životem a zdravím jsou na prvním místě a nikomu to není trnem v oku.Práce odborných klinických lékařů je samozřejmě velmi náročná a nedá se srovnávat s činností obvodního lékaře.To je všude v civilizovaných zemích samozřejmostí.

Asi by tam bylo hodně divné,kdyby plat praktického obvodního léakře byl 3x tak velký jako plat kardiochirurga.Rovnostářství a prosazování první linie a ignorování odbornosti a náročnosti práce za komunismu nyní vystřídal primitivní postoj ODS,která ideologicky rozděluje lidi na soukromníky a zaměstnance.Majitel herních automatů a bordelu je jim bytostně bližší než třeba kardiochirurg.

novak karel

Panu Kocvárkovi vzkazuji/asi jde o kardiochirurga/,když je nespokojen,že si měl vzít vysoký úvěr a založit soukromé kardiocentrum a určitě by vydělával 10x tolik co obv.lékař.

Ale musel by mět odvahu jít do toho,pracovat denně od rána do večera/nebot kromě vlastní lék.péče by věnoval spoustu času účetnictví,zajištění chodu zařízení,dopisování si stále s pojištovnami co 3 nyní 6 měsíců/ dále danové přiznání,mzdy zaměstnanců atd.,což za něho dělá suita četných úředníků na jedn.ředitelství/což spolyká právě ty finanč.prostředky,které by zůstali pro jeho potřebu.

Je vidět,že zprovozováním nestát.zdrav.zařízení nemá žádné skušenosti-zvláště bych mu přál prožít ty začátky,kdy by neměl ani na platy a musel by se zadlužovat jako většina soukromých lékařů.




  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?