Odškodné za nepovedenou operaci v Brně je mezi nejvyššími v ČR

14. 6. 2016 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Výběr případů, kdy soud nařídil nemocnicím za chyby lékařů vyplatit vysoké odškodnění poškozeným nebo jejich pozůstalým (řazeno dle výše).


- 30 milionů korun (strany se dohodly na snížení na 20 milionů) - Obvodní soud pro Prahu 10 v červnu před dvěma lety přiznal odškodné rodině postiženého chlapce. Zaplatit ho má pražská Vinohradská nemocnice, kde se chlapec narodil v roce 2009 ochrnutý. Porod byl sice plánovaný, skončil ale ochrnutím a slepotou a hluchotou dítěte, které vyžadovalo celodenní péči. Nemocnice se proti rozsudku odvolala, obě strany nakonec v létě 2014 v mimosoudní dohodě dospěly strany k částce o deset milionů nižší. Chlapec zemřel v říjnu 2014.

- 18 milionů korun - Odvolací Krajský soud v Plzni v dubnu 2008 přiznal odškodnění ochrnuté matce dvou dětí z Horního Slavkova na Sokolovsku. V sokolovské nemocnici jí v roce 2003 lékaři při angiografii vstříkli kontrastní látku, na kterou byla zřejmě alergická. Upadla do komatu a je ochrnutá. Částku za nemocnici zaplatil kraj.

- 16,5 milionu korun - Prostějovská nemocnice zaplatila v roce 2007 odškodné manželům z Prostějovska za pozdní resuscitaci jejich syna. V případu, který se táhl více než pět let, nakonec Krajský soud v Brně potvrdil, že lékaři chybovali. Jako novorozenému se chlapci na čas zastavilo srdce a přestal dýchat. Utrpěl nevratné poškození mozku.

- 15 milionů korun - Liberecký kraj podle Mladé fronty Dnes z července 2010 musí zaplatit za libereckou nemocnici odškodné manželům, jejichž syn utrpěl v roce 2000 při porodu rozsáhlé a nezvratné poškození mozku. Před soudem skončila také lékařka, která porod vedla. V době vyšetřování ale z nemocnice zmizela dokumentace o porodu, soud jí tak vinu neprokázal.

- 13,5 milionu korun - Za nepovedený porod v roce 2001 vysoudila rodina ze Žirovnice odškodné na pelhřimovské nemocnici. Chlapec se kvůli nedostatečné péči narodil těžce postižený. Do konce života bude ochrnutý na pravou část těla a slepý. Soud pochybení lékaře neprokázal.

- Téměř 12 milionů korun - V únoru 2009 odvolací senát Městského soudu v Praze rozhodl, že Nemocnice na Bulovce musí odškodnit rodiče chlapce, který jako tříletý podstoupil v roce 2000 běžnou břišní operaci. Kvůli údajnému pochybení lékařů při odpojování od dýchacího přístroje utrpěl ale poškození mozku. Oba lékaře soud zprostil obvinění.

- 10,5 milionu korun - Brněnský městský soud dnes rozhodl, že tamní fakultní nemocnice musí zaplatit 10,5 milionu korun jako odškodnění rodičům, jejichž syn skončil po operaci mandlí s poškozeným mozkem. Případ se stal před šesti lety, kdy tehdy tříletý Matěj podstoupil operaci mandlí. Poté však u něj nastaly pooperační komplikace, které vyústily ve vážné poškození mozku. Nemocnice pochybení odmítla. Rozsudek není pravomocný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?