Odvody do zdravotnictví neklesnou

22. 2. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco od roku 2013 budou lidé zřejmě platit sociální pojištění, tedy hlavně odvody na důchody, jen z částky do čtyřnásobku průměrné mzdy, tedy zhruba 95 000 hrubého měsíčně, odvody na zdravotní pojištění podle dohody ekonomických ministrů z minulého týdne klesat nemají.


Stropy pro platby zdravotního pojistného chce vládní koalice zachovat na současném šestinásobku průměrné mzdy (nyní něco přes 140 000 hrubého měsíčně).

„U zdravotního pojištění se počítá se zachováním stropu pro placení pojistného na úrovni šestinásobku průměrné mzdy. Taková byla dohoda na poradě ekonomických ministrů,“ potvrdil včera HN ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Jeho ministerstvo by mělo do tří týdnů připravit pro vládu podklady a projednat tento krok se zdravotními pojišťovnami.

O kolik by se příjmy ve zdravotnictví případným snížením stropů snížily, nemá zatím ministerstvo vyčísleno. Odhadem by ale šlo o miliardy korun.

Celkem stát v loňském roce na zdravotním pojištění vybral 212,5 miliardy korun. „Letos počítáme se zhruba 212 miliardami,“ řekl tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Podle ministra Hegera vyšlo přání nesnižovat odvody na zdravotní pojištění z porady ekonomických ministrů. Nechtěl ale upřesnit, která ze stran koalice za nápadem stála.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?