Odvolací soud potvrdil zprošťující rozsudek pro exšéfa FN Olomouc

5. 10. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vrchní soud v Olomouci ve čtvrtek definitivně osvobodil bývalého ředitele olomoucké fakultní nemocnice Radomíra Maráčka, který čelil v souvislosti s výkonem své funkce obžalobě ze tří trestných činů. Potvrdil tak verdikt krajského soudu z letošního března a zamítl odvolání státního zástupce.


Ministerstvo zdravotnictví takové rozhodnutí soudu očekávalo, odchod Maráčka z vedoucí funkce byl ale podle mluvčího Vlastimila Sršně správným krokem.

Maráček byl obžalován z porušování závazných pravidel hospodářského styku, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Hrozilo mu až osm let vězení.

„Odvolání státního zástupce proti zprošťujícímu rozsudku obžalovaného Maráčka jsme zamítli jako nedůvodné. Krajský soud správně zprostil obžaloby. Jednání, které mu bylo kladeno za vinu, není trestnými činy. Nebyl mu prokázán úmysl,“ řekl dnes novinářům mluvčí soudu Petr Angyalossy.

Verdikt přivítal i Maráček. „To, že jsem pravomocně zproštěn obžaloby, je pro mě dobrá zpráva. Je to pro mne důkaz, že jsem fakultní nemocnici řídil dobře. Byť tam byly nějaké chyby, nebyla to pochybení, která by nemocnici poškodila,“ uvedl Maráček.

Obžaloba kladla manažerovi za vinu to, že uzavíral smlouvy na pronájem osobních vozů nevýhodné pro nemocnici a navíc bez výběrového řízení. U zakázek za desítky milionů korun na modernizaci pracovišť nemocnice nevyhlásila otevřené výběrové řízení, ale využila jednacího řízení bez uveřejnění. Externím firmám zadala audity, čímž prý nemocnici vznikla škoda přes tři miliony korun. Původně státní zástupce škodu vyčíslil na 6,8 milionu Kč.

Podle předsedy senátu Maráček například v případě modernizace pracovišť svůj postup předem konzultoval se zřizovatelem, tedy ministerstvem zdravotnictví. „Nedokážeme si představit, co víc by měl ještě dělat, aby si ověřil správnost postupu. Měl posvěcení od vrcholného orgánu státní správy,“ uvedl soudce k jednomu z bodů obžaloby.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger jmenoval nedávno Maráčka ředitelem Státních léčebných lázní Karlova Studánka, funkce se ujal 21. září. „Rozhodně nemíním tuto funkci v nejbližší době opouštět, protože je tam přede mnou kus práce. Zda bych se mohl někdy v budoucnu vrátit do fakultní nemocnice, bude věcí jednání s ministerstvem zdravotnictví. Ukáže to čas,“ uvedl Maráček. Se svým právním zástupcem teprve bude zkoumat to, zda bude možné žádat odškodnění spojené s jeho trestním stíháním a odvoláním z funkce ředitele FN.

„Od počátku jsme byli přesvědčeni, že pan Maráček bude osvobozen. Trestní stíhání ale bylo dlouhodobé, a nemocnice tak byla v nejistotě. Po vzájemné dohodě bývalý ředitel odešel z funkce, tento morální krok jsme ocenili, v danou dobu to bylo adekvátní řešení. Otázku případných náhrad škod v tuto chvíli neřešíme,“ uvedl Sršeň.

Obdobně se vyjádřil i mluvčí nemocnice Egon Havrlant. „Vedení nemocnice je od počátku přesvědčeno, že bývalý ředitel Maráček zdravotnické zařízení nepoškodil. Naopak dokázal výrazně snížit zadlužení z předchozích let a nemocnice je nyní ekonomicky zdravá,“ řekl ČTK mluvčí fakultní nemocnice Egon Havrlant.

Třiačtyřicetiletého manažera již ve funkci nahradil Roman Havlík, bývalý Maráčkův statutární zástupce. Maráček řídil nemocnici od roku 2007 do letošního února.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?