Odvolací soud projedná kauzu aplikace inzulinu zdravému dítěti

24. 7. 2018 6:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražský vrchní soud dnes projedná odvolání v kauze ženy z Havířova, která podle obžaloby aplikovala zdravému šestiletému synovi inzulin, aby dosáhla na sociální dávky. Nepravomocný rozsudek poslal matku tří dětí do vězení na osm let, a to za těžké ublížení na zdraví. Soudce tehdy počínání ženy označil za "zcela zvrácené a zrůdné" a přikázal jí, aby synovi uhradila 200.000 korun za způsobenou újmu.


Žena podle verdiktu píchala svého prostředního syna inzulinovým perem do hýždí opakovaně, a to nejméně od června do srpna 2017. Inzulin u chlapce vyvolával stavy středně těžké hypoglykémie, tedy nízké hladiny cukru v krvi. Dítě se třáslo, bylo bledé a unavené, mělo bolesti hlavy a také častý pocit hladu, takže výrazně přibralo. V podávání inzulinu matka pokračovala i v pražské motolské nemocnici, kde byl chlapec na vyšetření a kde ženu odhalili lékaři.

Obžalovaná se k činu částečně přiznala. Hájí se ale tím, že dítěti chtěla pomoci od zdravotních problémů a že mu inzulin neaplikovala tolikrát, kolikrát tvrdí obžaloba.

Osmatřicetiletá žena pobírá částečný invalidní důchod, za celý život pracovala několik měsíců. Jinak žila z dávek, které se blížily 20.000 Kč měsíčně. Podle státní zástupkyně je zvyšovala tím, že s dětmi od jejich narození chodila po lékařích, kterým poskytovala nepravdivé informace o údajných obtížích svých potomků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?